Statele G7, îngrijorate de acțiunile militare anunțate de China în jurul Taiwanului: Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă
-
04 August 2022 10:54
Miniștrii de externe din G7 sunt îngrijorați de recentul anunț al Beijingului privind efectuarea unor exerciții militare cu muniție reală în Strâmtoarea Taiwan, sub pretextul necesității de a-și proteja suveranitatea teritorială, și îndeamnă SUA și China la dialog pentru a evita o escaladare a tensiunilor exacerbate pe fondul vizitei în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, scrie caleaeuropeana.ro.
„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, reafirmăm angajamentul nostru comun pentru menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, a păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și dincolo de aceasta. Suntem îngrijorați de acțiunile amenințătoare recente și anunțate ale Republicii Populare Chineze (RPC), în special exercițiile cu muniție reală și coerciția economică, care riscă o escaladare inutilă. Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal și de rutină ca legislatorii din țările noastre să călătorească la nivel internațional. Răspunsul escaladat al RPC riscă să sporească tensiunile și să destabilizeze regiunea”, se arată într-o declarație comună.
Vizita surpriză a președintei Camerei Reprezentanților a înfuriat Beijingul după ce aceasta a promis președintei Tsai Ing-wen că SUA „nu vor abandona” Taiwanul, insulă care are aspirații privind obținerea formală a independenței față de China.
Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, după ce comuniștii au câștigat un război civil pe continent. Statele Unite mențin relații informale și legături de apărare cu Taiwanul, chiar dacă recunosc Beijingul ca fiind guvernul Chinei.
Totuși, China consideră Taiwanul parte a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său. Însă, Statele Unite au avertizat China să nu folosească vizita ca pretext pentru o acțiune militară împotriva insulei.
Ca răspuns, China a anunțat „operațiuni militare țintite” și exerciții cu muniție reală în șase perimetre din apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului, în perioada 4 august – 7 august. În același timp, a acuzat SUA de provocări.
În context, șefii diplomațiilor din G7 au făcut apel la China „să nu schimbe unilateral status quo-ul prin forță în regiune și să rezolve diferendele dintre cele două maluri ale strâmtorii prin mijloace pașnice”. De asemenea, au dat asigurări privind faptul că nu există nicio schimbare în politicile respective privind o singură Chină, acolo unde este cazul, și în pozițiile de bază privind Taiwanul ale membrilor G7.
Mai mult, aceștia au reiterat angajamentul comun și ferm al G7 față de menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan și au încurajat toate părțile „să își păstreze calmul, să dea dovadă de reținere, să acționeze cu transparență și să mențină liniile de comunicare deschise pentru a preveni neînțelegerile.”