Statele G7 au convenit să reducă consumul de gaze și să accelereze utilizarea energiei regenerabile

  • 15 Aprilie 2023 14:15
Statele G7 au convenit să reducă consumul de gaze și să accelereze utilizarea energiei regenerabile

G7, grupul statelor puternic industrializate, a fost de acord să solicite reducerea consumului de gaze și sporirea producției de electricitate din surse regenerabile, în timp ce va fi redus mai rapid consumul de combustibili fosili și nu vor fi construite noi centrale pe bază de cărbune. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul pentru Tranziția Energetică din Franța, Agnes Pannier-Runacher.

Miniștrii Mediului și ai Energiei din G7 nu s-au putut pune însă de acord asupra unei date exacte pentru renunțarea la producția de electricitate pe bază de cărbune, le-a spus jurnaliștilor oficialul francez, în prima din cele două zile ale discuțiilor dedicate climei și energiei la Sapporo, în nordul Japoniei, scrie Digi24.

„Statele membre G7 au convenit că primul răspuns la criza energiei trebuie să fie reducerea consumului de energie și de gaze. Pentru prima dată, G7 a anunțat că trebuie accelerată renunțarea la combustibilii fosili și a transmis un mesaj privind accelerarea utilizării energiei regenerabile”, a declarat Pannier-Runacher, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Separat, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că G7 a decis să sprijine obiectivul „de a spori semnificativ producția de electricitate din surse regenerabile”, iar oficialii prezenți la Sapporo iau în considerare stabilirea unor obiective numerice pentru sporirea capacităților de energie solară la cel puțin un terawatt (TW) și a capacităților de energie eoliană la 150 gigawați (GW) până în 2030.

„Problemele imperative sunt legate de aprovizionarea cu gaze doar pe termen scurt, ceea ce înseamnă în mod implicit că nu putem investi în explorarea de noi zăcăminte de gaze. Energia nucleară este sprijinită de G7 ca o soluție pentru tranziția energetică, pentru garantarea siguranței aprovizionării”, a mai afirmat Pannier-Runacher.

La reuniunea G7 s-a discutat și despre necesitatea de a ajuta țările emergente să-și reducă emisiile, inclusiv prin finanțare.

„G7 trebuie să-și reducă propriile emisii dar și să adopte măsuri concrete pentru reducerea emisiilor pe plan global”, a declarat ministrul nipon al Economiei și Comerțului, Yasutoshi Nishimura.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău