Statele din Balcanii de Vest au nevoie de fonduri europene și ajutoare nerambursabile

  • 20 Martie 2018 18:14
Statele din Balcanii de Vest au nevoie de fonduri europene și ajutoare nerambursabile

Directorul Institutului german pentru relații internaționale și securitate de la Berlin, Dusan Reljic, a declarat că nici noua Strategie de extindere a Uniunii Europene și nici strategiile de dezvoltare a economiilor naționale din cele șase state din Balcanii de Vest nu asigură condiții pentru realizarea creșterii economice, a progresului social și a stabilității regiunii.

"Dacă UE dorește cu adevărat ca fostele republici iugoslave împreună cu Albania să se apropie de restul continentului, atunci trebuie să permită acestor state să aibă acces la resurse din fondurile structurale ale UE sau să primească ajutoare nerambursabile" - a apreciat Reljic, adăugând că în luna aprilie Comisia Europeană va publica un nou raport privind situația politică și economică din statele aflate în procesul de integrare europeană.

Potrivit lui Reljic, cea mai mare problemă politică a regiunii este vulnerabilitatea statului de drept și a instituțiilor democratice, în special absența rolului de control al Parlamentului și al societății civile asupra Guvernului. Reljic subliniază că în Strategia UE se menționează clar că statele din regiune sunt "captive" ale crimei organizate și corupției la toate nivelurile puterii și administrației publice.

Întrebat ce trebuie să facă Serbia pentru a-și îmbunătăți poziția în procesul de aderare la UE, Reljic a subliniat că trebuie triplată creșterea economică care ar trebui să ajungă la 6% anual și să se elibereze  din "captivitate".

Potrivit lui Reljic, principale probleme ale statelor din regiune sunt legate de calitatea educației, sănătății și cercetării. "Trebuie să fim conștienți că doar un mediu educat și o societate care are asigurată cât de cât  existența materială va putea exercita presiuni asupra politicienilor și antreprenorilor pentru ca aceștia să respecte statul de drept și normele democratice în ansamblu. Este important ca UE să solicite reforme politice și economice și să adopte treptat cadrul de reforme, dar fără ca acestea să afecteze populația săracă" - a explicat Reljic, adăugând că state sărace ca Serbia și celelalte foste republici iugoslave vor "rămâne în bătaia vântului", dacă nu devin parte a UE.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău