Statele care ignoră schimbările climatice vor fi retrogradate de agențiile de rating

  • 18 Martie 2021 11:10
Statele care ignoră schimbările climatice vor fi retrogradate de agențiile de rating

Eșecul în reducerea poluării va costa guvernele din întreaga lume miliarde de dolari, susțin economiștii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligența artificială pentru a face predicții cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor de țară, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Dacă emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de țări vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treaptă, până în 2030, susține acest grup de economiști printre care se numără și Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma să fie coborât cu două trepte, în timp ce ratingurile Germaniei, Indiei și Olandei ar putea să sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar și îndeplinirea angajamentelor incluse în Acordul de la Paris ar însemna o reducere medie de 0,65 trepte.

"Pe măsură ce schimbările climatice vor afecta economiile naționale, serviciul datoriilor va deveni mai greu și mai scump. Piețele au nevoie de informații credibile cu privire la modul în care schimbările climatice se traduc în riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universității Cambridge.

Cercetătorii au utilizat inteligența artificială pentru a calcula efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 țări de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit cercetătorilor, "fără o reducere serioasă a emisiilor", 80 de țări vor suferi o reducere a ratingurilor cu o medie de 2,48 trepte până în 2100, India și Canada vor fi retrogradate cu peste cinci trepte, iar China cu opt trepte.

Comparativ, până acum, pandemia a condus la 48 de retrogradări de rating de către cele trei mari agenții de evaluare în perioada cuprinsă între luna ianuarie 2020 și luna februarie 2021.

Deținătorii de obligațiuni trebuie să înceapă să țină cont de încălzirea globală atunci când iau decizii de investiții deoarece țările cele mai expuse riscurilor asociate cu schimbările climatice ar putea suferi o diminuare a Produsului Intern Brut cu mai mult de o cincime până în 2050, susțin analiștii de la FTSE Russell.

În cel mai pesimist scenariu, SUA ar urma să piardă 20% din PIB până în 2050, iar țările cele mai apropiate de ecuator, sau cele ale căror economii au emisii mari de carbon, sunt chiar mai vulnerabile, se arată în raportul FTSE Russell. De exemplu, economia Malaeziei ar putea suferi o diminuare de 31%. Aceste prognoze, care țin cont de tendințele înregistrate de emisiile de gaze cu efect de seră și eforturile țărilor pentru rezolvarea acestei probleme, arată care sunt riscurile la care se expun investitorii atunci când fac pariuri pe terme lung pe obligațiunile suverane.

Statele în curs de dezvoltare cu ratinguri mai slabe vor suferi mai mult de pe urma efectelor fizice ale schimburilor climatice, în timp ce statele care beneficiază de ratinguri de top vor fi retrogradate mai sever, susțin economiștii de la Universitatea Cambridge, care precizează că acest lucru se potrivește cu natura ratingurilor suverane: cele de la vârf au loc să cadă mai mult.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău