Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul anului 2025

  • 18 Iulie 2023 09:23
Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul anului 2025

Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul anului 2025, în ciuda solicitărilor din partea Lituaniei pentru o ieșire mai devreme, a declarat premierul eston pentru Reuters, citat de hotnews.ro.

La trei decenii după despărțirea de fosta Uniune Sovietică și la 19 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, statele baltice Estonia, Letonia și Lituania depind încă de Rusia pentru a-și asigura un sistem de putere stabil.

Lituania pledează pentru o dată de decuplare la începutul anului 2024, spunând că Rusia nu este de încredere și este un agresor.

Dar acest lucru nu este acceptabil pentru Estonia, care ar suporta cea mai mare parte a costurilor unei mișcări anterioare, a declarat premierul eston Kaja Kallas pentru Reuters.

”Înțeleg că Lituania vrea să o aibă mai repede, dar întrebarea este că... Estonia ar plăti cel mai mare preț pentru asta în ceea ce privește (costul), dar și în ceea ce privește riscurile de întrerupere de curent”, a spus Kallas, vorbind în marginea summitului NATO de la Vilnius de săptămâna trecută.

"Ca un compromis, suntem de acord să aducem acest termen-limită cu un an mai aproape. Deci, plecăm la începutul lui 2025", a spus Kallas.

Operatorul lituanian de rețea electrică Litgrid a declarat că va continua să facă lobby pe lângă Estonia și Letonia pentru a se decupla mai devreme, dar va urma calendarul Estoniei dacă Estonia se menține ferm pe poziție, deoarece toate cele trei țări baltice trebuie să se decupleze în același timp.

”Suntem dependenți de Estonia, așa că dacă nu se răzgândesc, din păcate, se va întâmpla conform orarului lor (la începutul lui 2025)”, a declarat Rokas Masiulis, șeful operatorului lituanian de rețea electrică Litgrid, în comentariile făcute luni, la Radioul public al Lituaniei.

”Vedem ce se întâmplă în Ucraina, unde oamenii sunt uciși și bombele continuă să cadă – nu cred că este alegerea potrivită să cooperăm în continuare cu agresorul doar pentru că acest lucru economisește câțiva cenți”, a spus Masiulis reporterilor.

Conform unui acord semnat în 2018, liderii regiunii, cu sprijinul Poloniei și al Comisiei Europene și o finanțare europeană de 1,6 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari), au convenit să își modernizeze infrastructura și să se deconecteze de la rețeaua rusă până în 2025.

Decuplarea va fi anunțată printr-o cerere oficială către operatorii de rețea comune din Marea Baltică, Rusia și Belarus, în august 2024, a spus Kallas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău