Statele baltice își închid frontierele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia: Nu putem permite ca cetățenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertății și democrației

  • 13 Septembrie 2023 18:23
Statele baltice își închid frontierele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia: Nu putem permite ca cetățenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertății și democrației

Cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – și-au închis granițele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, potrivit unei declarații a guvernului eston, emisă miercuri și citată de dpa, preluat de Agerpres.

În conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Europene, nimeni nu are voie să treacă granița în Estonia cu o mașină cu numere de înmatriculare rusești începând de miercuri, ora locală 10:00 (08.00 GMT), potrivit Ministerului de Interne de la Tallin.

Estonia, Letonia și Lituania aplică toate aceleași reguli pe fondul unei precauții sporite provocate de invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Mașinile cu plăcuțe de înmatriculare rusești trebuie să întoarcă la frontierele externe ale celor trei țări, toate făcând parte din Uniunea Europeană și NATO. În caz contrar, vehiculele ar putea fi confiscate.

Excepțiile se aplică, de exemplu, în cazul traficului de tranzit între Rusia și exclava Kaliningrad și pentru mașinile utilizate de către misiunile diplomatice și consulare.

Vehiculele cu numere de înmatriculare rusești pot părăsi statele baltice, trecând frontiera externă a UE, cu condiția să fie utilizate doar ca mijloace de transport.

Demersul țărilor baltice intervine după o clarificare a Comisiei din 8 septembrie cu privire la punerea în aplicare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Comisia a precizat că vehiculele înmatriculate în Rusia nu mai pot intra pe teritoriul UE fie în scopuri private sau comerciale.

„Nu putem permite ca cetățenii unui stat agresor să se bucure de beneficiile libertății și democrației în timp ce Rusia își continuă genocidul în Ucraina”, a declarat ministrul eston de externe, Margus Tsahkna.

El a spus că interdicția obligatorie de intrare a fost un lucru corect și restricțiile au un impact mai mare atunci când sunt puse în aplicare împreună.

Statele baltice și Polonia au încetat deja să mai permită intrarea multor persoane dinspre Rusia în urmă cu aproape un an, ca răspuns la război.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău