Statele baltice impun sancțiuni Georgiei în urma dispersării protestelor opoziției. Sancțiuni vor fi propuse și la nivelul UE
-
02 Decembrie 19:41
Cele trei state baltice membre ale UE, Lituania, Letonia și Estonia, au impus împreună sancțiuni împotriva liderilor politici care conduc Georgia, în urma reprimării manifestațiilor pro-UE de către guvernul partidului Visul Georgian, care în octombrie a câștigat alegerile legislative contestate de opoziție, relatează luni agențiile de știri DPA și AFP, citate de Agerpres.
„Cele trei state baltice au convenit să impună sancțiuni naționale împotriva celor care au suprimat protestele legitime în Georgia. Oponenții democrației și cei care încalcă drepturile omului nu sunt bineveniți în țările noastre”, au indicat miniștrii de externe ai acestor țări într-un mesaj postat de fiecare dintre ei separat pe platforma socială X.
Lituania și Estonia au publicat o listă comună cu 11 politicieni georgieni care au interdicție de intrare în aceste țări pentru „încălcarea drepturilor omului”, printre aceștia regăsindu-se ministrul georgian de interne Vakhtang Gomelauri și politicianul cel mai puternic și mai înstărit din Georgia, Bidzina Ivanișvili, care nu ocupă niciun post oficial, dar este considerat liderul de facto al țării.
Partidul Visul Georgian al premierului georgian Irakli Kobajidze, considerat pro-rus de către opoziție și Occident, a obținut la alegerile legislative din octombrie aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziției, împreună, aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, susțin că ar fi existat fraude și ingerințe rusești și cer repetarea scrutinului.
Președinta Zurabișvili a refuzat însă o convocare a Parchetului pentru a prezenta dovezi asupra fraudelor. Mai mult, weekendul acesta ea a spus că nu recunoaște noul parlament, că va refuza să-și părăsească postul odată cu expirarea mandatului său la finalul lunii decembrie și că a constituit un „consiliu național” alcătuit din partidele de opoziție și din reprezentanți ai societății civile.
Dar în urma anunțului guvernului georgian de suspendare a acestui proces, opoziția georgiană și-a intensificat protestele de stradă deja lansate după anunțarea rezultatului alegerilor, iar forțele de ordine au dispersat manifestațiile desfășurate în ultimele trei seri în capitala Tbilisi și în alte orașe, arestând în urma confruntărilor aproximativ 150 de protestatari, în timp ce zeci de polițiști au fost răniți de petarde și alte obiecte aruncate asupra lor de manifestanți.
Noua șefă a diplomației europene, estona Kaja Kallas, a declarat în timpul unei vizite în Ucraina că au fost propuse „opțiuni” statelor membre ale UE în ce privește reacția față de evenimentele din Georgia, inclusiv prin impunerea de sancțiuni, urmând să fie găsit un acord.
La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe a condamnat „ferm încălcarea drepturilor omului și folosirea forței împotriva manifestanților pașnici în Georgia”, adăugând că „violența nu va rămâne fără consecințe”.
În ceea ce o privește, Rusia a spus că în Georgia este în desfășurare o încercare de „revoluție portocalie”, orchestrată din străinătate după modelul Maidanului ucrainean.