Statele baltice, dar și Republica Moldova, urmează să se încălzească pentru prima dată în ultimii 30 de ani fără gaze rusești (Revista presei)

  • 05 Octombrie 2023 09:19
Statele baltice, dar și Republica Moldova, urmează să se încălzească pentru prima dată în ultimii 30 de ani fără gaze rusești (Revista presei)

„Noi suntem într-un război, ăștia vin cu pungile de bani și cumpără alegători, trebuie să ne asigurăm” – titrează Jurnal.md, care reține declarația deputatului PAS Vasile Grădinaru. Proiectul votat ieri în lectură finală de Parlamentul de la Chișinău, prin care se modifică Codul Electoral în sensul stabilirii unor criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales este una din măsurile prin care actuala guvernare încearcă să facă față unui „adevărat” război purtat între corupții care cumpără noi membri pentru noi partide și conducerea RM care încearcă să lupte cu finanțarea ilegală a partidelor. Declarația aparține parlamentarului Vasile Grădinaru, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. El a subliniat că întreaga conducere se va asigura că cei care încalcă ei înșiși în mod flagrant democrația, nu vor avea acces în scena politică.

Din Ziarul de Gardă, aflați mai multe despre inițiativa Parlamentului de a împiedica foștii membri ai partidului ”Șor” să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie și ce spun experții despre aceasta.

Tot în Ziarul de Gardă, șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani, vorbește despre cele mai recente evoluții din dosarul transnistrean și dacă acesta reprezintă un obstacol în calea integrării europene a R. Moldova.  „Modelul de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean rămâne valabil în continuare, iar readucerea, pas cu pas, în câmpul legal și în spațiile unice ale R. Moldova a proceselor din regiune se află într-o tendință progresivă, în pofida declarațiilor politizate ale unor factori de la Tiraspol”, a declarat oficialul.

Tot în această ediție, aflați mai multe despre prima iarnă fără gaze și fără șantaj rusesc după 32 de ani. ”Statele baltice, dar și Moldova, urmează să se încălzească pentru prima dată în ultimii 30 de ani fără gaze rusești, fără șantajul care venea tot de acolo și fără a susține financiar industria războiului”, mai multe citiți în Ziarul de Gardă.

Lobby puternic pentru R. Moldova în PE - europarlamentarul Victor Negrescu, solicită susținerea financiară de către UE a proiectelor de INTERCONECTARE dintre R. Moldova și România, pentru a limita influența Rusiei: „Haideți să o câștigăm definitiv” – titrează Ziarul Național. Eurodeputatul român Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, solicită începerea rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru R. Moldova și susținerea financiară de către UE a proiectelor de interconectare cu România. „R. Moldova este pregătită să facă pasul înainte spre UE, iar acest lucru trebuie confirmat printr-un raport pozitiv, în această toamnă, al Comisiei Europene, care să dea startul rapid negocierilor de aderare la UE... Nu în ultimul rând, trebuie susținute financiar toate proiectele de interconectare dintre R. Moldova, UE și România. Acest lucru înseamnă că toate demersurile prin care se creează noi legături economice, în domeniul energiei sau al culturii și educației, și prin care se limitează influența Federației Ruse, reprezintă soluții reale pentru susținerea parcursului european al R. Moldova. După zeci de ani de propagandă, bătălia pentru mintea și valorile moldovenilor încă se poartă. Haideți să o câștigăm definitiv”, a conchis Victor Negrescu, citat de Ziarul Național.

Europa Liberă reține răspunsul Moscovei la expulzarea șefului Sputnik Moldova: Președinta CA și un jurnalist din Găgăuzia, interziși în Rusia. Autoritățile de la Moscova le-au interzis accesul în Rusia președintei Consiliului Audiovizualului din R. Moldova, Liliana Vițu, și jurnalistului Mihail Sirkeli, fondatorul și administratorul portalului de știri Nokta de la Comrat, ca răspuns la expulzarea șefului Sputnik Moldova, Vitali Denisov. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, convocat pe 3 octombrie la Ministerul rus de Externe. „Este regretabilă această decizie, care se încadrează perfect în practicile ostile ale Rusiei. Indiferent de deciziile Moscovei, vom continua să stăm ferm pe pozițiile noastre de combatere a dezinformării, a atacurilor hibride și a încercărilor de destabilizare a țării noastre”, a declarat Europei Libere purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe, Igor Zaharov. Pe 13 septembrie, autoritățile de la Chișinău l-au expulzat pe directorul agenției de știri rusești Sputnik Moldova, Vitali Denisov, și i-au interzis accesul în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani, pe motiv că „amenința securitatea informațională” a țării. Europa Liberă Moldova a aflat că Denisov a fost colonel al Forțelor Aeropurtate ruse, a lucrat în Comitetul de Investigații și în administrația președintelui Vladimir Putin și a scris pentru publicațiile Ministerului Apărării al Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău