State est-europene au obiecții față de Pactul Ecologic al UE și cer sprijin financiar

  • 11 Decembrie 2019 19:55
State est-europene au obiecții față de Pactul Ecologic al UE și cer sprijin financiar

Polonia, Ungaria și Republica Cehă au emis obiecții cu privire la proiectul de document pe tema pactului ecologic european, ce va fi supus aprobării liderilor europeni la summitul de joi și vineri, aceste trei țări susținând că economiile lor nu pot atinge obiectivul neutralității climatice până în anul 2050 în lipsa unui sprijin financiar, relatează agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Cele trei țări, plus Slovacia, au blocat anterior planul Uniunii Europene care stabilește atingerea în anul 2050 a obiectivului ''zero emisii de carbon cu efect de seră'', argumentând că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face față schimbărilor implicate de realizarea acestui obiectiv.

Liderii europeni se reunesc joi și vineri la Consiliul European de iarnă și vor pleda din nou pentru acest obiectiv, enunțat și în ''Pactul Ecologic'' anunțat miercuri de Comisia Europeană.

Însă purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat miercuri: ''Dincolo de angajamentele existente pentru anul 2030, ne putem asuma altele doar pe baza unor calcule serioase, clare și responsabile. Numai în acest mod putem lua decizii responsabile''.

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a scris pe Twitter: ''Republica Cehă dorește de asemenea să atingă neutralitatea emisiilor de carbon, dar nu vom reuși fără energia nucleară. UE trebuie să recunoască energia nucleară ca sursă lipsită de emisii. Mai mult, costul neutralității emisiilor de carbon va fi uriaș''.

Un document pregătit de guvernul ceh și consultat de Reuters înaintea summitului european cuprinde solicitarea revizuirii proiectului de decizie propus liderilor europeni, inclusiv prin menționarea posibilității ca centralele atomo-electrice să poată fi cofinanțate cu fonduri europene pentru a se reduce astfel emisiile de CO2.

La rândul său, un oficial polonez a declarat: ''Din punctul nostru de vedere, ultimul proiect de concluzii cu decizia de la summit asupra chestiunii climatice încă necesită discuții''. Acesta a precizat că Polonia dorește în special garanții mai precise privind o finanțare generoasă înainte de a se angaja în favoarea neutralității climatice până în anul 2050.

Însă, până în prezent, răspunsul noii Comisii Europene față de solicitările de sprijin financiar formulate de aceste țări a fost doar ''Fondul de Tranziție'', a cărui finanțare depinde de negocierile privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și de alocările pentru politica de coeziune. O posibilă sumă vehiculată în prezent pentru acest fond este de cel puțin 35 de miliarde de euro, plus finanțări suplimentare din alte surse, cum ar fi Banca Europeană de Investiții.

Obiectivul ''Fondului de Tranziție'' este să ajute regiunile europene dependente de combustibilii fosili să-și finanțeze tranziția către industrii și surse de energie curate și să formeze lucrătorii din industriile evoluate tehnologic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău