Start-up-ul BioNTech ar putea impulsiona PIB-ul Germaniei cu 0,5% în acest an

  • 10 August 2021 16:33
Start-up-ul BioNTech ar putea impulsiona PIB-ul Germaniei cu 0,5% în acest an

Dezvoltarea și producția internă a unui vaccin revoluționar împotriva COVID-19 de către start-up-ul german BioNTech ar putea da un impuls de până la 0,5 puncte procentuale economiei Germaniei în acest an, a estimat marți economistul Sebastian Dullien, transmite Reuters citat de Agerpres.

Conform celor mai recente estimări, economia germană ar urma să înregistreze un avans de aproximativ 4% în acest an, după o cădere de 4,6% provocată de pandemie anul trecut. Aceasta înseamnă că BionTech și contribuția sa la dezvoltarea unui vaccin revoluționar împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia mRNA ar putea fi responsabile pentru a opta parte din creșterea totală a PIB-ului Germaniei în 2021, potrivit estimărilor realizate de Sebastian Dullien, președintele think tank-ului Macroeconomic Policy Institute (IMK).

"Nu îmi vine în minte un alt exemplu în care o singură companie a avut un impact de acest fel asupra PIB-ului Germaniei", a spus Sebastian Dullien. Acesta a subliniat că, în calitate de macroeconomist, în mod normal nu se uită la o companie individuală. "Cu toate acestea, uneori, există unele cazuri rare în care companiile individuale au o relevanță macroeconomică. BioNTech este un astfel de rar exemplu", a spus Dullien.

Calculele sale se bazează pe cele mai recente rezultate publicate luni de BioNTech, conform cărora start-up-ul mizează pe venituri de 15,9 miliarde de euro în acest an de pe urma vaccinului împotriva COVID-19, în creștere față de o estimare anterioară de 12,4 miliarde de euro. Aceasta este echivalent cu 0,5% din PIB-ul Germaniei a spus Dullien. În 2020, PIB-ul Germaniei a fost unul de aproximativ 3.300 miliarde de euro.

"În condițiile în care BioNTech cumpără foarte puține produse preliminare de peste hotare, aceasta este aproape în întregime o valoare adăugată internă. De aceea are un impact direct asupra creșterii economice", a explicat Dullien.

Spre deosebire de marii constructori germani de automobile, care produc multe vehicule în afara țării, BioNTech își produce vaccinurile la o uzină din Marburg, vestul Gemraniei. În plus, firma germană primește și redevențe de la partenerul său american Pfizer.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95 la sută. Pe măsură ce cererea pentru vaccinul lor care utilizează tehnologia ARN mesager a crescut, Pfizer și BioNTech și-au majorat obiectivele de producție, revizuindu-și în paralel și veniturile potențiale. Sumele totale generate de vânzările de vaccinuri anti-Covid sunt împărțite între cei doi parteneri. BioNTech primește, de asemenea, o parte din veniturile generate de pe urma vânzărilor directe.

Economistul ING Bank Carsten Brzeski a apreciat că estimările realizate de Sebastian Dulliensunt plauzibile, dar a adăugat că povestea de succes a BioNTech este pur și simplu extraordinară. "Nu sunt multe companii care pot să ajungă de la zero la o sută în doar un an", a spus Carsten Brzeski. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău