Starea de urgență, instituită pentru un an în Myanmar după lovitura militară, ar putea fi prelungită (purtător de cuvânt al juntei)

  • 09 Aprilie 10:26
Starea de urgență, instituită pentru un an în Myanmar după lovitura militară, ar putea fi prelungită (purtător de cuvânt al juntei)

Starea de urgență impusă pentru un an în Myanmar de junta militară după lovitura de stat din luna februarie ar putea fi prelungită, conform declarației unui purtător de cuvânt al armatei Zaw Min Tun, citată vineri de DPA, ceea ce amână pentru un termen nedeterminat posibilitatea unor eventuale alegeri.

Acesta nu a indicat un termen clar pentru organizarea de alegeri, dar a declarat că starea de urgență ar putea fi prelungită cu șase luni sau mai mult, conform unor extrase dintr-un interviu acordat CNN și date publicității joi seara.

Purtătorul de cuvânt al juntei a spus că un vot liber și echitabil ar urma să aibă loc în termen de doi ani, potrivit Constituției, dar a adăugat în interviul pentru CNN că "nivelul de democrație din Myanmar nu va fi la fel ca în țările occidentale".

Zaw Min Tun a afirmat că există "dovezi solide" ale unor fraude electorale, folosite de armată pentru a justifica preluarea puterii, dar nu a prezentat vreo probă în acest sens.

Fosta șefă a guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost arestată de armată în urma loviturii de stat din februarie, după ce partidul ei Liga Națională pentru Democrație (NLD) a câștigat detașat alegerile din noiembrie 2020. Observatorii locali susțin că votul a fost credibil.

Acțiunile juntei militare au suscitat proteste în masă cărora armata le-a răspuns printr-o reprimare violentă.

Aproape 2.850 de persoane au fost arestate și cel puțin 598 ucise, între care 48 de copii, potrivit Asociației pentru asistența prizonierilor politici (AAPP), o organizație neguvernamentală.

În interviul pentru CNN, purtătorul de cuvânt al juntei din Myanmar a declarat că forțele de securitate utilizează "minimum de forță" împotriva protestatarilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
10
Sat
8
Sun
9

Curs oficial BNM 21 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6902 0.0859
USD 18.0024 0.0609
RON 4.4018 0.0160
UAH 0.6426 0.0017
RUB 0.2359 0.0003
Arhivă Radio Chișinău