Stare de urgență în Kârgâzstan, președintele desfășoară armata în Capitală

  • 09 Octombrie 2020 15:09
Stare de urgență în Kârgâzstan, președintele desfășoară armata în Capitală

Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a decretat vineri starea de urgență în capitala Bișkek și a ordonat desfășurarea armatei pe străzile orașului, transmite Reuters. Măsurile anunțate printr-un comunicat includ interdicții de circulație de vineri, ora 20.00, până în 21 octombrie, ora 08.00.

Nu s-a precizat ce efective militare vor fi trimise pentru impunerea restricțiilor. Forțele armate au primit ordin să utilizeze vehicule, să instaleze puncte de control și să împiedice ciocnirile armate.

Jeenbekov anunțase anterior că ar putea demisiona după numirea unui nou guvern.

În fosta republică sovietică din Asia Centrală au loc proteste după alegerile parlamentare de duminica trecută, contestate de opoziție și ulterior anulate. Protestatarii au ocupat sediile instituțiilor centrale de la Bișkek, însă au urmat disensiuni în rândul opoziției, care este împărțită în 11 partide. Mii de oameni au continuat să iasă în stradă, iar politicienii au afirmat că se tem de violențe.

Rusia a indicat că ar putea fi obligată să asigure stabilitatea în Kârgâzstan, apreciind că situația este 'haotică'.

Reuters apreciază că crizele din spațiul ex-sovietic pun la încercare capacitatea Kremlinului de a dirija politica în țările din sfera de influență. Cel mai grav conflict în acest context este cel dintre Azerbaidjan și Armenia, din Nagorno-Karabah.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău