STARE DE ALERTĂ în Venezuela: Juan Guaido transmite că are susținerea armatei | Administrația Nicolas Maduro anunță dejucarea unui complot

  • 30 Aprilie 2019 17:11
STARE DE ALERTĂ în Venezuela: Juan Guaido transmite că are susținerea armatei | Administrația Nicolas Maduro anunță dejucarea unui complot

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, afirmă că se bucură de susținerea armatei, dar Administrația Nicolas Maduro a transmis că a dejucat o tentativă de lovitură de stat de amploare limitată, informează BBC.

"Cetățeni ai Venezuelei, să ieșim din nou pe străzi pentru a susține sfârșitul uzurpării puterii de stat (...). Armata națională a luat decizia corectă, are susținerea poporului și apără Constituția (...)", a transmis Guaido.

Însă Administrația Nicolas Maduro a transmis că a fost dejucat un complot de amploare limitată. "Informăm poporul din Venezuela că am blocat și am destructurat un mic grup militar trădător care pregătea o lovitură de stat asupra Constituției și a păcii republicii", a comunicat ministrul Informațiilor, Jorge Rodríguez.

Guvernul Spaniei a avertizat că nu susține o lovitură de stat militară în Venezuela, cerând găsirea unei soluții pașnice.

Președinția Statelor Unite ale Americii a anunțat că "monitorizează situația din Venezuela".

Președinții din Rusia și China, Vladimir Putin și Xi Jinping, au catalogat, în cursul unei întrevederi desfășurate în Beijing, drept inacceptabile presiunile Statelor Unite în sensul înlăturării Administrației din Venezuela, a anunțat Kremlinul, conform agenției de presă Tass. "În privința situației din Venezuela, Vladimir Putin și Xi Jinping au subliniat că este total inacceptabil ca cineva să încerce să înlăture autoritățile dintr-un stat terț, să încerce utilizarea forței și aplicarea de presiuni internaționale ilegale asupra unui stat suveran cu scopul schimbării conducerii", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la postul Rossiya-1. Vladimir Putin și Xi Jinping au argumentat că poporul Venezuelei trebuie să decidă în mod independent asupra viitorului națiunii.

Statele Unite au acuzat Rusia de "comportament inconștient" din cauza trimiterii de trupe și echipamente militare în Venezuela. Două avioane militare ruse au aterizat recent în Venezuela, transportând trupe și echipamente. Conform unor surse, în Venezuela au fost trimiși aproximativ 100 de militari ruși.

Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Numeroase țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține "toate opțiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba și Siria îl susțin pe Nicolas Maduro.

sursa: mediafax

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău