Standul Ambasadei României de la tradiționalul Orășel European, organizat de Ziua Europei în PMAN, este unul dintre cele mai mari și mai vizitate (Galerie foto)

  • 14 Mai 2022 16:36
Standul Ambasadei României de la tradiționalul Orășel European, organizat de Ziua Europei în PMAN, este unul dintre cele mai mari și mai vizitate (Galerie foto)

La tradiționalul Orășel European,  organizat de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale, standul Ambasadei României, este unul dintre cele mai mari și mai vizitate, a spus pentru Radio Chișinău, Marius Ciprian Toth, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României în Republica Moldova: „Avem o zonă în care promovăm cultura, tradițiile printr-o serie întreagă de publicații, pliante, broșuri. De asemenea, avem două ecrane de tip plasă care rulează în permanență imagini sugestive despre România. La standul nostru este prezentă și Fundația Diaconia, cu o vânzare de carte de caritate, mai avem un atelier de face painting pentru copii. După cum se poate vedea este foarte solicitat. Avem și o zonă de produse tradiționale, înghețată de la Betty Ice și cu faimoșii mici românești care sunt asigurați de Kaufland”.

Standul României a fost vizitat de premierul Natalia Gavriliță și ambasadorul UE, Janis Mazeiks. 

România este un partener de nădejde pentru Republica Moldova care a susținut și va susține în continuare parcursul său european, a subliniat Marius Toth, pentru Radio Chișinău. „Din punct de vedere al istoriei, al limbii, al culturii și tradițiilor, avem atât de multe în comun. Suntem două țări-surori și întotdeauna Rep. Moldova a fost pentru România prioritatea numărul zero în ceea ce privește politica externă a României”.

Vizitatorii standului României din Orășelul Europei ne-a spus că pentru ei România înseamnă țara lor, mare, în care să fim și noi. „Este Patria, este  Țara mea, așa consider eu România”.

Oamenii care au venit la Ziua Europei condamnă războiul din Ucraina și spun că vor să fie pace. „Mă uit la fețele oamenilor și sunt optimiști. Chiar dacă în vecinătatea noastră se întâmplă lucruri foarte urâte, e război, e multă suferință, oamenii, totuși, sunt aici și vorbitori de limbă rusă, oamenii toți vor pace, mii de oameni care treci azi aici prin Piață, vor liniște, înțelegere”.

Unii văd viitorul Rep. Moldova în Uniunea Europeană doar prin unirea cu România: ”Pentru mine România este a doua țară. Părinții mei sunt născuți în România, viitorul îl văd împreună cu România”.

”Uniunea Europeană pentru noi înseamnă o cale de dezvoltare pentru Rep. Moldova, însă, văd intrarea în Uniunea Europeană numai prin Unirea cu România. Altă ieșire și altă salvare nu avem. Va fi înfăptuirea visului de veacuri al poporului român”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău