Ștampila „secret de stat” | Cornelia Cozonac: Unde e vorba de ban public, nu poate fi vorba de secretizare

  • 04 Mai 2017 23:11
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile din Republica Moldova nu argumentează necesitatea secretizării unor date și informații, deși normele internaționale stabilesc acest lucru, iar diverse informații de ordin public sunt tăinuite sub acest pretext. Centrul pentru Drepturile Omului recomandă revizuirea legislației și practicilor privind secretul de stat. 

Deși secretul de stat are menirea de a proteja datele privind securitatea unui stat, sub această ștampilă au nimerit anterior și alte informații, precum cele privind cheltuirea banilor publici, a semnalat Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, instituție care a organizat o dezbatere la acest subiect. Ea a subliniat că este nevoie de mai multă transparență, în măsura în care nu afectează securitatea națională, și în acest domeniu.

„Din informația care a fost desecretizată, chiar și cele din 2010 desecretizate de Guvern, am constatat că foarte multe decizii au fost luate în mod abuziv de a fi secretizate. Era vorba despre alocarea de apartamente, de mijloace financiare. Acolo unde e vorba de ban public, nu poate fi secretizat. Este întemeiat doar atunci când vizează securitatea statului. Și atunci cetățeanul tot trebuie să știe că, iată, astfel de documente sunt secretizate”, a constatat Cornelia Cozonac.

Experții Centrului pentru Drepturile Omului recomandă aplicarea principiilor globale privind securitatea națională și dreptul la informare. Acestea prevăd faptul că statul trebuie să argumenteze de ce a secretizat o anumită informație și să anunțe termenul pentru care a fost secretizată, a subliniat Stela Pavlov, director de programe al organizației.

„Legea cu privire la secretul de stat prevede motivarea, dar este după părerea noastră o prevedere mult prea largă și prea generală. Potrivit principiilor globale, trebuie să existe o decizie, o declarație scrisă care să prevadă concret necesitatea secretizării informației respective, termenul de secretizare. Aș înțelege de ce anume această informație este secretizată, din moment ce este această declarație”, a declarat Stela Pavlov.

Cadrul legal cu privire la secretul de stat mai trebuie revăzut, astfel încât, să nu permită secretizarea pentru un termen nelimitat, au mai recomandat experții. Acest lucru se întâmplă în legătură cu numele persoanelor care colaborează cu serviciile de informații și contrainformații, fapt ce, de asemenea contravine principiilor globale, se mai arată în studiu. Reprezentații autorităților, invitați pentru a discuta acest subiect, nu au fost prezenți la dezbatere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău