Stadionul din Ghidighici va găzdui Cupa Unirii la oină

  • 21 Septembrie 2023 14:24
Stadionul din Ghidighici va găzdui Cupa Unirii la oină

ina, sportul național al românilor, va reveni în Republica Moldova, unde la 1 octombrie, pe stadionul din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, se va desfășura competiția internațională "Cupa Unirii" care reunește simbolic și sportiv cele două maluri ale Prutului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Federației Sportive Naționale de Oină din R. Moldova, Cupa Unirii, care se va desfășura în prima zi de octombrie, va întruni patru echipe feminine și patru echipe masculine din Republica Moldova și din România.

Solicitat de MOLDPRES, Vasile Onica, președintele  Federației Sportive Naționale de Oină din țara noastră, a explicat că aceasta este a patra ediție a competiției. „Am început cu două echipe, acum avem patru. Este vorba nu numai de un eveniment sportiv, ci și de unul etno-cultural, cu bucuimași, tradiții, dans și cântec”, spune sursa citată.

Potrivit lui Vasile Onica, cluburi de oină sunt în Anglia, India, Nepal etc. „Facem tot posibilul ca oina să treacă hotarele și să creăm chiar și o federație internațională”, a relevat sursa citată.

Ultima ediție a Cupei Unirii a avut loc pe data de 26 august 2023, la Iași, România. Echipele din Republica Moldova și România s-au confruntat în cadrul a patru categorii: under 23 feminin, under 23 masculin, senioare și seniori. Țara noastră a fost reprezentată de două echipe feminine și două echipe masculine, membri ai lotului național.

Oina este un joc tradițional românesc care a fost atestat documentar încă din 1364. A căpătat caracter de joc sportiv 500 de ani mai tărziu, când Spiru Haret, prin Reforma învățământului, a decis practicarea oinei în școli, de către toți elevii. În Republica Moldova, Federația sportivă de oină a fost creată în 2003, iar din 2018, sub conducerea lui Vasile Onica, a început o etapă de reanimare a acestui sport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău