Stabilirea prețurilor la carburanți va reveni, în 2019, în competența companiilor petroliere
-
01 Ianuarie 2019 18:45
Începând cu anul 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere. Stabilirea costului carburanților la stațiile de alimentare va reveni în competența companiilor petroliere, ținând cont de propriile costuri și aplicarea ratei de rentabilitate de cel mult 10%.
O nouă metodologie de calcul urmează să fie aprobată de ANRE până la 1 martie 2019, scrie Ziarul de Gardă.
Mai multe modificări la Legea privind piața produselor petroliere au fost adoptate de Parlament în noiembrie 2018 și publicate în Monitorul Oficial, intră în vigoare la 1 ianuarie 2019:
- La articolul 2, noțiunile „Platts” și „marjă comercială specifică” se exclud.
- Articolul 4 va avea următorul cuprins:
„Articolul 4. Formarea prețurilor la produsele petroliere
(1) Prețurile de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale și la gazul lichefiat se stabilesc și se modifică doar în conformitate cu Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.
(2) Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere se elaborează și se aprobă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în conformitate cu legislația în vigoare și ținînd cont de condițiile stipulate la alin. (3).
(3) Prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.
(4) Monitorizarea respectării Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere de către vânzătorii cu amănuntul ai produselor petroliere principale și ai gazului lichefiat este efectuată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.” - Articolul 16 se completează cu alineatul (3) cu următorul cuprins:
„(3) În cazul încălcării prevederilor art. 4, Agenția poate suspenda licența pe un termen de două luni, cu adresarea ulterioară în instanță judecătorească. Adresarea în instanță judecătorească trebuie efectuată în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii privind suspendarea licenței. În cazul nerespectării termenului respectiv, valabilitatea licenței se consideră reluată de drept. Hotărârea Agenției privind suspendarea licenței se aplică până la rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești.
Noua metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, în concordanță cu modificările de mai sus urmează să fie aprobată până la data de 1 martie 2019.
Începând cu luna august 2018, ANRE a suspendat formarea unui nou tarif plafon la fiecare două săptămâni, după ce s-a luat decizia în Parlament de a-l stabili trimestrial. Termenul de modificare a metodologiei de calcul al prețurilor constituia 3 luni din momentul publicării Legii nr. 152 din 20 iulie 2018, astfel încât după 20 octombrie stațiile PECO ar fi trebuit să afișeze noi prețuri pentru produsele comercializate.