SRI spune că există dovezi clare că serviciile secrete ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României

  • 06 Mai 2022 16:58
SRI spune că există dovezi clare că serviciile secrete ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României

Directorul Cyberint din cadrul SRI a vorbit într-un interviu pentru Știrile PRO TV despre atacurile cibernetice asupra României lansate din Rusia, scrie ziare.com.

Anton Rog, directorul Cyberint a spus că există dovezi clare că serviciile ruse au încercat să atace guvernul României, potrivit sursei citate

„Avem dovezi clare, tehnice, că în Guvernul României au existat încercări și poate și reușite, că nu le-am găsit noi pe toate, a cel puțin trei grupări criminalitate cibernetică care sunt asociate cu cele trei servicii de informații relevante, FSB, SVR și GRU. Cea mai recentă alertă este din zilele trecute”, a spus Rog, potrivit stirileprotv.ro.

Directorul Cyberint a declarat că rușii duc un război hibrid.

„Ei caută întotdeauna informația strategică scopul lor nu este să pună jos rețeaua, s-o facă să funcționeze mai greu, ba mai mult cânt penetrează o rețea optimizează toate procesele din administrare de rețea, ca rețeaua să funcționeze foarte bine pentru ca tu, care ești victimă să nu îți dai seama”, a adăugat specialistul.

Mai multe atacuri au avut loc asupra site-urilor româneși, inclusiv ale site-urilor care aparțin unor instituții publice.

Un român din Marea Britanie este suspectat de implicare în recentele atacuri cibernetice asupra mai multor site-uri din România. Autoritățile îl bănuiesc pe bărbat că a tradus pentru o grupare rusă mai multe materiale.

Începând cu data de 29 aprilie a.c., o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Conform unui comunicat din partea autorităților, imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT.

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău