Sri Lanka | S-au redeschis școlile, dar multe săli de clasă rămân pustii de teama unor noi atentate

  • 06 Mai 2019 17:21
Sri Lanka | S-au redeschis școlile, dar multe săli de clasă rămân pustii de teama unor noi atentate

Școlile de stat din Sri Lanka și-au reluat luni cursurile în condiții stricte de securitate după atentatele din ziua de Paște, dar mulți părinți, îngrijorați, își țin copiii acasă de teama unor și mai multe atacuri din partea militanților islamici, relatează agenția Reuters.

După două săptămâni de la atentatele sinucigașe ce au avut loc în hoteluri și biserici, soldate cu 257 de morți, armata srilankeză a întreprins controale de securitate în școli duminică, după ce instituțiilor li s-a cerut să-și deschidă porțile eșalonat.

Cursurile de la învățământul mediu până la cel superior au fost reluate luni, urmând ca la o dată ulterioară să înceapă și cele din ciclul inferior.

În pofida condițiilor stricte de securitate și a patrulelor militare, majoritatea sălilor de clasă erau aproape goale luni, Școlile private, inclusiv instituțiile catolice, au rămas închise.

''Am decis să nu-mi trimit băiatul la școală până când situația nu va reveni la normal'', a declarat Sujeeva Dissanayake, al cărei fiu este înscris la școala publică Asoka College din Colombo. Ea și alți părinți au venit la școală pentru a ajuta în ce privește securitatea. ''Până când nu vom fi siguri în legătură cu situația în domeniul securității în exterior nu ne vom trimite copiii la școală'', a afirmat Dissanayake.

Pentru atacurile de Paște, în care și-au pierdut viața și 42 de cetățeni străini, autoritățile au acuzat două grupări locale puțin cunoscute: National Tawheed Jamaath (NTJ) și Jamathei Millathu Ibrahim (JMI). Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.

La Royal College, unitate de învățâmânt de elită din Colombo, zona de parcare ce era de obicei plină cu autobuze școlare într-o zi obișnuită, astăzi era însă goală. Doar aproximativ 5 % din cei 6.000 de elevi ai săi au revenit la cursuri, a declarat un oficial al școlii.

La școala hindusă din Batticaloa, de pe coasta de est, locul unuia dintre atacurile cu bombă în biserici, părinții au ajutat la percheziționarea ghiozdanelor la poarta de intrare. După ce au ajuns în clase, elevii s-au așezat în bănci departe de ferestrele care dau în stradă.

''Părinții nu au încredere că situația în domeniul securității a revenit la normal'', a declarat T.Yasodharan, directorul de la Sivanada College, unde numai 30 % dintre elevii săi au venit luni la cursuri.

Forțele de securitate sunt în stare de alertă maximă după ce au parvenit informații potrivit cărora militanții ar putea ataca din nou înainte de începerea lunii de post islamic, Ramadan, care va debuta în cursul zilei de astăzi.

Școlile musulmane vor fi închise pe durata vacanței.

În Negombo, unde 102 persoane care asistau la slujba de Paște au fost ucise în cel mai sângeros atac, autoritățile au ridicat restricțiile de circulație pe timp de noapte impuse după ce au avut loc confruntări între două grupuri de civili.

Interdicțiile împotriva platformelor de media sociale au fost de asemenea ridicate, dar autoritățile au afirmat că sunt în stare de alertă pentru amenințările împotriva comunității musulmane ca urmare a atacurilor din 21 aprilie.

Arhiepiscopul de Colombo, Malcolm Ranjith, care a criticat modul în care guvernul a gestionat situația din domeniul securității la instituții cheie, le-a cerut școlilor catolice din Provincia Vestică, care include Colombo și suburbiile sale, să rămână închise în această săptămână. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău