Prețul petrolului a crescut pe fondul zvonurilor că SUA vor stopa achizițiile de petrol iranian

  • 22 Aprilie 2019 13:00
Prețul petrolului a crescut pe fondul zvonurilor că SUA vor stopa achizițiile de petrol iranian

Administrația de la Washington ar urma să anunțe luni că toți cumpărătorii de petrol iranian trebuie să-și oprească în curând importurile, riscând în caz contrar sancțiuni, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, declanșând o creștere de 3% cotației petrolului, informează Agerpres.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancțiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce președintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran și cele șase puteri mondiale. Cu toate acestea Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancțiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia și Grecia), scutiri care le permit acestor state să achiziționeze în continuare petrol iranian timp de șase luni.

Sursa citată de Reuters susține că președintele american Donald Trump ar fi comunicat membrilor echipei sale că ar dori să pună capăt scutirilor de la respectarea sancțiunilor impuse Iranului, în ideea de a exercita cele mai mari presiuni economice posibile asupra regimului de la Teheran prin reducerea la zero a exporturilor sale de petrol și eliminarea principalei sale surse de venit.

În replică, cotația futures la petrolul Brent a crescut cu 3,2% până la 74,30 dolari per baril, cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni, iar cotațiile futures pentru barilul de țiței West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,9% până la 65,87 dolari.

Peter Kiernan, analist la Economist Intelligence Unit (EIU), a apreciat că "dispariția petrolului iranian va pune presiuni pe partea de ofertă, având în vedere incertitudinile politice care în prezent afectează alți exportatori, precum Venezuela și Libia".

Potrivit analiștilor, o eliminare a scutirilor ar afecta cel mai mult cumpărătorii de petrol din Asia, în condițiile în care cei mai importanți clienți ai Iranului sunt China și India, țări care au făcut lobby pentru acordarea de scutiri de la respectarea sancțiunilor. Coreea de Sud este de asemenea un important cumpărător de condensat din Iran, un soi de petrol pe care industria de rafinare din Coreea de Sud se bazează pentru a produce petrochimice.

Înainte de reintroducerea sancțiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susțin analiștii de la Refinitiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău