Sputnik Moldova a primit refuz de la AGEPI privind înregistrarea brandului

  • 06 Aprilie 2017 12:24
Sputnik Moldova a primit refuz de la AGEPI privind înregistrarea brandului

Reprezentanții agenției de știri Sputnik din Moldova au primit refuz de la AGEPI și două instanțe de judecată privind înregistrarea mărcii comerciale „Sputnik”. În motivare se indică faptul că protecția acestei mărci ar putea induce în eroare consumatorii.

În noiembrie 2014, reprezentantul agenției de știri Sputnik, Svetlana Cojocaru, a depus o cerere pentru înregistrarea mărcii comerciale „Sputnik” pentru serviciile de radiodifuziune din clasa 38, scrie Agora.md.

AGEPI a refuzat protecția juridică a mărcii pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza faptului că este compusă exclusiv dintr-un semn lipsit de caracter distinctiv „Sputnik” (în traducere din limba rusă satelit)-satelit artificial dotat cu echipament special care face posibilă realizarea unor canale de telecomunicații, folosite în cercetarea științifică, navigație, comunicații, difuziunea programelor de televiziune etc. Astfel, înregistrarea acestei mărci comerciale ar putea induce consumatorul în eroare.

Svetlana Cojocaru nu a renunțat și s-a adresat în instanța de judecată, solicitând anularea hotărârii Comisiei de Contestații AGEPI din 25 februarie 2016 și obligarea instituției să înregistreze marca Sputnik pentru serviciile din clasa 38. 

Acțiunea a fost examinată de judecătoria Râșcani care a emis pe 16 septembrie 2016 hotărârea prin care a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată, constatând legalitatea și temeinicia hotărârii Comisiei de Contestații AGEPI.

Instanța de judecată a dispus că AGEPI a constatat corect motivele absolute de refuz ca fiind întemeiate în privința mărcii „Sputnik”, în temeiul art. 7(1) b) din Legea nr. 38/2008 conform căruia: „Se refuză înregistrarea mărcilor care sunt lipsite de caracter distinctiv”, în temeiul art. 7 (1) c) din Legea nr. 38/2008 conform căruia: „Se refuză înregistrarea mărcilor constituite exclusiv din semne ori din indicații ce pot servi în comerț pentru a desemna specia, calitatea, cantitatea, destinația, valoarea, originea geografică, timpul fabricării produsului sau prestării serviciului, alte caracteristici ale acestora” și în temeiul art. 7 (1) g) din Legea nr. 38/2008 conform căruia: „Se refuză înregistrarea mărcilor care pot induce în eroare consumatorul în ceea ce privește originea geografică, calitatea ori natura produsului și/sau a serviciului”.

Hotărârea judecătoriei Râșcani a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău. Totuși, la 4 aprilie curent instanța a respins ca nefondat apelul declarat de Cojocaru Svetlana și a menținut hotărârea anterioară.

Agenția de știri multimedia Sputnik lansat unui portal de știri în Moldova în limba română și rusă, în mai 2015. Portalul de știri aparține grupului media rus Sputnik News, controlat de Kremlin. Compania mai deține și un post de radio, care transmite în diapazonul FM pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul multimedia internațional, Sputnik a fost lansat pe 10 noiembrie 2014, fiind finanțat de stat. Acesta are drept obiectiv să lupte împotriva „propagandei agresive“ a Occidentului și să ofere o „interpretare alternativă“ evenimentelor din lume. Grupul media Sputnik face parte din Rossia Segodnia, care, în 2013, a încorporat agenția de presă de stat RIA Novosti și rețeaua de radio Vocea Rusiei. Potrivit planurilor Rusiei, rețeaua de radio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău