Sprijin oferit de filamornicile din România Filarmonicii Naționale din R. Moldova, afectată de incendiu

  • 03 Octombrie 2020 14:40
Sprijin oferit de filamornicile din România Filarmonicii Naționale din R. Moldova, afectată de incendiu

În urma incendiului de săptămâna trecută, clădirea a fost serios afectată, fapt pentru care a fost constituită o comisie de evaluare a pagubelor care nu sunt prea puține, mai ales din punct de vedere patrimoniu spiritual, după cum spune și ministrul culturii din Republica Moldova, Igor Sarov.

În conformitate cu dispoziția primului ministru al Republicii Moldova, a fost instituit un grup de lucru pentru examinarea stării tehnice a construcțiilor clădirii Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici". S-a ajuns la o concluzie /preliminară/ că soluțiile adoptate la construcția clădirii nu asigură cerințele de rezistență și siguranță la foc, stabilite de documentele normative în construcție. De altfel, ne bucură foarte mult și susținerea pe care o avem din partea diferitelor instituții din România și sunt sigur că, prin eforturi comune, vom putea restabili patrimoniul cultural care se afla în filarmonică, cel care nu a fost distrus, iar o parte din partiturile de care au nevoie să fie oferite cu generozitate de către colegii noștri. Profit de această ocazie să mulțumesc tuturor românilor, tuturor oamenilor de cultură, tuturor cetățenilor pentru sprijinul pe care îl simt în aceste clipe grele pentru cultură, a spus Igor Sarov

Despre cum se pot recupera anumite opere de artă, partituri, recondiționarea de instrumente muzicale afectate de incendiul de săptămâna trecută, a vorbit în directoarea filarmonicii, Svetlana Bivol.

Evident că este o pierdere foarte mare, materială pe de o parte, dar spirituală, pe altă parte, mult mai mare, deoarece tezaurul și patrimoniul țării, totuși, este artistul în sine și pereții, mă rog, se pot construi, se pot reconstrui, se pot readuce la o altă formă, cam 20% am reușit să salvăm și ne-a ajutat foarte mult Biblioteca Națională din Chișinău. Aceasta este pierderea cea mare.
Reporter: Am înțeles că veți primi sprijin și din partea filarmonicilor din România pentru recuperarea unor partituri.
Svetlana Bivol: Da, și le mulțumesc pe această cale tuturor colegilor din filarmonicile din România. Și mulți alții s-au oferit să ne ajute, și Iașiul în primul rând, domnul Bujor Prelipcean a zis că ne oferă orice partitură de care avem nevoie, a precizat Svetlana Bivol.

Conducerea filarmonicii a identificat deja spații temporare pentru activitățile și repetițiile ansamblurilor și orchestrei, spune Svetlana Bivol.

Am avut posibilitatea să repartizăm colectivele artistice în săli de concert în alte sedii concertistice, în Palatul Republicii și Palatul Național, la Direcția Cultură Municipală. Toți colegii au fost foarte drăguți, ne-au oferit spații pentru repetiții și activitatea n-am sistat-o deloc. Încercăm să mergem înainte, a mai spus Svetlana Bivol.

Instituțiile culturale din România și- au anunțat și ele sprijinul pentru refacerea patrimoniului filarmonicii. Astfel, colectivul Filarmonicii Moldova din Iași va pune la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru buna desfășurare a activității colegilor de la Chișinău, a precizat directorul instituției profesor Bujor Prelipcean.

Ideea este că imediat ce am aflat de această nenorocire care s-a întâmplat colegilor noștri de la Chișinău, de la această filarmonică pe care o prețuim foarte mult și sărim în ajutorul lor, firește, că așa este normal. Avem una din cele mai bogate biblioteci biblioteci muzicale din România și vom reface biblioteca colegilor noștri din Chișinău. Suntem alături de dragii noștri colegi și prieteni, a spus profesor Bujor Prelipcean

La Filarmonica Națională din Chișinău și-au început activitatea cele mai reprezentative ansambluri, "Joc", "Fluieraș" și "Lăutarii", dar și personalități notorii ale culturii muzicale moldovenești: Ion Suruceanu, Zenaida Julea, Nicolae Sulac și binecunoscutul Nicolae Botgros, care au contribuit la formarea istoricului acestei instituții.

Aici am lansat artiști, oameni, toți am învațat lucruri mari. Am crescut aici, am făcut lucrurile cele mai frumoase din viața mea. Eu, când am intrat în filarmonică, mi s-a făcut pielea găină, am zis că, Doamne, nu, nu recunosc clădirea, nu mai recunosc curtea, nu recunosc, totul era extraordinar de devastat. Și scena ce era, sala de spectacole devastată complet, a precizat Nicolae Botgros.


Filamornica Națională "Serghei Lunchevici" este unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ale Republicii Moldova și una dintre cele mai importante săli de concerte

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău