Spot video de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet (VIDEO)

  • 15 August 2017 10:47
Spot video de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet (VIDEO)

Poliția a lansat un spot video de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, care face parte dintr-o campanie mai amplă de informare, intitulată „SPUNE NU”.

 În acest mod, polițiștii vor să atragă atenția tuturor copiilor, tinerilor și părinților/tutorilor asupra seriozității problemei. Aceștia sunt îndemnați să fie precauți la navigarea pe Internet și în special atunci când comunică pe rețelele de socializare cu persoane necunoscute, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției. 

Termenii ,,sextorsion” sau ,,șantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să transmită imagini personale intime, să-și demonstreze părțile intime ale corpului în fața camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet – o formă a șantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani.

Infractorii au două motivații principale la alegerea victimei:

- un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obține materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire online, ori chiar în persoană, cu scopuri sexuale;
- un interes economic, obiectivul urmărit fiind obținerea de foloase materiale în urma șantajului.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, Polița recomandă următoarele:
- nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic;
- cereți ajutor, nu sunteți singuri;
- păstrați dovezile, nu ștergeți nimic;
- opriți comunicarea cu cei care vă cer bani, îi puteți bloca;
- raportați incidentul.

Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecție a copiilor în spațiul Internet, puteți accesa portalul www.siguronline.md, sau apelând la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-153; mob. 078710293.

În cadrul Campaniei „SPUNE NU” participă și Poliția din 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Norvegia și Elveția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău