Spitalele raioanele ar putea trece din subordinea consiliilor raionale în cea a Ministerului Sănătății

  • 13 Decembrie 2022 13:15
Spitalele raioanele ar putea trece din subordinea consiliilor raionale în cea a Ministerului Sănătății

Spitalele raioanele ar putea trece din subordinea consiliilor raionale în cea a Ministerului Sănătății, potrivit unui proiect de lege propus de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Ministra Sănătății Ala Nemerenco susține că spitalele raionale nu au acum nicio șansă de dezvoltare, iar această trecere ar contribui la dezvoltarea instituțiilor spitalicești prin alocarea unor fonduri suplimentare, transmite Radio Chișinău.

Obiectivul principal al acestui proiect este dotarea și finanțarea mai bună a spitalelor, a declarat unul dintre autorii proiectului, deputatul Dan Perciun, într-o conferință de presă. El a spus că situația care este acum în spitalele raionale nu mai poate continua și trebuie să fie asigurată o calitate mai bună a serviciilor de sănătate pentru cetățenii Rep. Moldova. Președintele Comisiei parlamentare protecție socială și sănătate a explicat că Ministerul Sănătății de facto nu are pârghii de control asupra acestor spitale, deși cetățenii cer de la Minister să asigure calitatea serviciilor:    

„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea și îmbunătățirea managementului în spitalele raionale. Situația care este astăzi acum acolo nu mai poate continua în modul în care s-a desfășurat până acum. Respectiv propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale a ministerului sănătății pentru a asigura o calitate sporită a serviciilor de care beneficiază cetățenii Rep. Moldova”, a declarat Dan Perciun.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că în prezent în spitalele raionale se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de cele performate, lipsesc sălile moderne de operații, dar și de proceduri. Astfel, calitatea serviciilor prestate este una joasă, se atestă și o insuficiență a resurselor financiare, totodată, cadrele medicale pleacă:
       
„Este foarte important cât mai urgent să începem și să continuăm modernizarea tuturor spitalelor din Rep. Moldova. Ceea ce-și propune parlamentul vine de fapt să susțină eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în ultimul timp una defectuoasă și foarte des are aspecte de influență politice, iar noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate. Potențialul uman al spitalelor este foarte slab utilizat. Numărul de paturi de spital a rămas același din anul 2000, dar cel mai important este că structura acestor paturi a rămas aceeași din anii 90.
Pentru ca să descentralizăm serviciile medicale și să le aducem cât mai aproape de oameni este nevoie la moment să centralizăm spitalele locale.
Spitalele raionale nu au nicio șansă de dezvoltare. Această situație critică determină necesitatea ca în calitate de fondator pentru spitalele raionale să fie transmisă ministerului sănătății care are la moment posibilități mult mai mari de a organiza sistemul de sănătatea în cel mai eficient mod, prin alocarea unor fonduri suplimentare, prin identificarea resurselor financiare suplimentare, monitorizarea proceselor clinice, fapt care va asigura o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor medicale spitalicești acordate populației”,
a declarat Ala Nemerenco.       

Cheltuielile fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru îngrijirea spitalicească reprezintă la moment 50 de procente din bugetul total al sănătății, însă,  prin structura spitalicească existentă populația nu poate beneficia de servicii de calitate în conformitate cu contribuțiile lor financiare, a mai spus ministra Sănătății.

Proiectul de lege pentru fortificarea și consolidarea spitalelor raionale a fost înregistrat luni în Parlament și urmează să fie examinat joi, 15 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău