Spitalele din R.Moldova cu greu fac față numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19 | Directorul spitalului din Ialoveni: Încă șase internări și toate secțiile vor fi pline

  • 05 Octombrie 2020 13:50
Spitalele din R.Moldova cu greu fac față numărului mare de pacienți infectați cu COVID-19 | Directorul spitalului din Ialoveni: Încă șase internări și toate secțiile vor fi pline

Spitalele din Rep. Moldova cu greu fac față numărului tot mai mare de pacienți infectați cu COVID-19. Paturi libere în instituțiile medicale, practic, nu sunt. Autoritățile din sănătate au anunțat că sunt proces de identificare a 300 de locuri suplimentare pentru internarea pacienților contaminați.

În municipiul Chișinău 80 la sută din paturile prevăzute pentru pacienții cu COVID-19 sunt ocupate. Potrivit șefei Direcției protecție socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, în prezent, în spitalele municipale sunt internați 714 de bolnavi contaminați. Dintre aceștia, 245 se află în stare gravă, 17 – fiind conectați la aparate de respirație asistată.

De asemenea, aproape 17 mii de pacienți infectați cu COVID-19, care se află în stare ușoară, sunt monitorizați la distanță de către medicul de familie. Tatiana Bucearschi a precizat că situația epidemiologică în Capitală rămâne destul de alarmantă.

Situația epidemiologică prin COVID-19 în municipiul Chișinău rămâne a fi alarmantă. Numărul cazurilor de îmbolnăvire este în continuă creștere. Din păcate, avem pronosticuri nu prea favorabile. În municipiul Chișinău incidența COVID-19 la 100 de mii de populație este de peste 855 de cazuri, ceea ce este o incidență foarte mare.

Nici în unele raioane situația nu este mai bună. În spitalul din Ialoveni sunt două secții pentru pacienții cu coronavirus. În prezent, în tratament se află 64 de bolnavi. Directorul instituției, Dinu Șargu, ne-a comunicat că în ultima saptămână, numărul pacienților internați s-a dublat. Potrivit lui, transportul public aglomerat este una din principalele surse de infecție cu COVID.

Așteptăm, încă, șase internări de la Centrul COVID și, practic, toate secțiile vor fi pline. Externați la moment nu avem. – În ultimele două săptămâni se simte o presiune mai mare? –Desigur. La finele săptămânii precedente erau până la 30 de pacienți, dar timp de o săptămână, practic, am internat, prin Centrul COVID și Centrul Medicilor de Familie, în jur de 40 de pacienți. Evident, este un flux mai mare de pacienți.

Și în spitalul din Călărași, practic, nu există paturi libere. Din cele 20 de locuri, 19 – sunt ocupate. Totuși, directoarea instituției, Silvia Bobescu, ne-a spus că în prezent nu este nevoie de paturi suplimentare.

La moment, noi în secția COVID avem 19 pacienți. Trei sunt suspecți, iar 16 – confirmați. Bolnavii primesc tratament. Avem de gravitate medie zece pacineți. În stare gravă suntr trei pacienți. Noi avem 20 de paturi și nu sunt mai mulți de 20 de pacienți în spital. Pe raion sunt mai mulți. Acum nu este necesar să găsim paturi noi. Dacă va fi necesar, vom identifica. Noi avem echipe care lucrează câte două săptămâni. Ne străduim să facem față lucrurilor care ni se cer.

Autoritățile din sănătate au anunțat că sunt în proces de evaluare și indentificare a 300 de paturi suplimentare în instituțiile medicale pentru a face față numărului de pacienți infectați cu COVID-19. Urmează să fie suplimentate paturile la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, dar și la Dispensarul Republican de Narcologie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău