Spitalele cele mai vizate de fenomenul corupției, potrivit Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății

  • 11 Iulie 2018 13:51
Spitalele cele mai vizate de fenomenul corupției, potrivit Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca a spus care sunt instituțiile medicale din R.Moldova care sunt cele mai vizate de fenomenul corupției.

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Centrului Național Anticorupție au fost audiați, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, la subiectul corupției în domeniul ocrotirii sănătății. 

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca a afirmat că o problemă acută a sistemului de sănătate rămâne a fi plățile informale achitate lucrătorilor din domeniul medical de către pacienți. Potrivit lui, volumul acestora este de milioane de lei, iar 42 la sută din pacienți recunosc că au ”mulțumit medicilor”. 

”Cele mai vizate instituții medicale sunt IMSP Institutul Oncologic, IMSP Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă, IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Sunt cunoscute plățile achitate neregulamentar pentru naștere, pentru procedurile de anestezie, la eliberarea certificatelor pentru incapacitate temporară de muncă etc.”, a spus oficialul. 

Printre alte acte și fapte de corupere existente, Boris Gîlca a menționat înțelegerile între medici cu anumite cabinete medicale private, precum și între lucrătorii medicali și producătorii sau furnizorii de medicamente.

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo a informat că, în urma investigațiilor și examinării plângerilor, pe parcursul anului 2017, au fost intentate 44 de cauze penale pe corupere pasivă și încălcări ale procedurii de achiziții publice în domeniul ocrotirii sănătății. 7 cauze au fost expediate în instanța de judecată. ”590 de instituții medicale din țară au admis încălcări ale procedurii de acreditare, iar 61 aveau documentele expirate”, a spus Lidia Chireoglo. 

La rândul lor, deputații au recomandat examinarea posibilității de instituire a rândului electronic în policlinici și spitale, minimizarea fluxului în numerar pentru achitarea serviciilor contra plată, perfecționarea sistemului de achiziții publice, precum și identificarea unor sancțiuni pentru medicii prinși în flagrant.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău