Spiridon Vangheli, „Tatăl lui Guguță”, a încetat din viață

  • 21 Iunie 15:47
Spiridon Vangheli, „Tatăl lui Guguță”, a încetat din viață

Scriitorul Spiridon Vangheli a încetat din viață la numai câteva zile după ce a împlinit vârsta de 92 de ani.

Informația a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”.  Cunoscut și ca părintele lui Guguță, Spiridon Vangheli a scos de sub tipar o serie de volume pentru copii printre care ”Guguță și prietenii săi”, ”Steaua lui Ciuboțel”, ”Băiețelul din coliba albastră”.

Spiridon Vangheli este unul dintre autorii, împreună cu Grigore Vieru,  a celebrului „Abecedar”, editat în 1970 și reeditat  în grafie latină 1990. În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi și se poate găsi în aproape 80 de țări ale lumii.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei și cu cel de Scriitor al poporului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0 m/s
Mon
23
Tue
26
Wed
26
Thu
25
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău