Spionul rus Poteev, care a deconspirat-o pe Anna Chapman, este în viață și trăiește în Florida, potrivit unui reporter BBC

  • 06 Octombrie 2018 13:24
Spionul rus Poteev, care a deconspirat-o pe Anna Chapman, este în viață și trăiește în Florida, potrivit unui reporter BBC

Fostul colonel al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Alexander Poteev este în viață, în ciuda anunțului despre moartea sa în 2016, scrie jurnalistul BBC Mark Urban în cartea sa ”The Skripal Files”.

Potrivit lui Urban, serviciile secrete din Statele Unite cred că anunțul despre moartea lui Poteev a fost făcut de Rusia în speranța de a afla unde se ascunde ”trădătorul”. Astfel, serviciile secrete ruse au vrut să urmărească canalele de comunicare ale prietenilor și familiei lui Poteev.

Faptul că Poteev este în realitate viu susține și portalul BuzzFeed. Potrivit publicației, Poteev trăiește în Florida și în 2016 a început să lase urme: a primit o amenda pentru încălcarea regulilor de circulație, s-a înregistrat la alegeri, a votat și a obținut permis de pescar. În toate aceste situații el și-a indicat numele și datele personale reale.

Jurnaliștii Buzzfeed susțin că au aflat că Poteev este în viață înca din 2017. Dar CIA, la care au apelat pentru comentarii, i-au rugat să nu publice informații pentru a nu pune în pericol viața transfugului. „Este un moment rar […] când serviciile americane decid să sprijine versiunea propagandei rusești”, scrie publicatia americană.

Ca rezultat al trădării fostului colonel SVR, în 2010, serviciile secrete americane au prins un întreg grup de spioni ruși, imigranți ilegali, inclusiv pe ”frumoasa” Anna Chapman, devenita mai târziu vedeta în Rusia gratie popularizarii sale de presa rusă și internațională. La începutul lunii iulie, Rusia și Statele Unite au făcut schimb de patru ruși condamnați pentru spionaj și amnistiati de președintele Federației Ruse pentru zece spioni ruși reținuți în Statele Unite.

În același timp, mass-media și conducerea rusă au anunat inițial că descoperirea rețelei de agenti rusi in SUA a fost posibila în urma trădarii unui alt spion rus, al cărui nume nu era anuntat oficial. Numele lui Poteev a apărut în presă abia după stingerea scandalului de spionaj. La mijlocul lunii noiembrie 2010, mai multe surse, cu condiția anonimatului, au declarat că grupul de spioni ruși a fost „predat“ americanilor de fostul șef al Secției „S“ (spioni ilegali) ai SVR din SUA.

În plus, sursele au spus că Poteev a fugit din Rusia în Statele Unite cu câteva zile înainte de vizita din iunie 2010 la Washington a președintelui de atunci al Federației Ruse, Dmitri Medvedev. S-a observat, de asemenea, că înainte ca fostul colonel SVR să fuga din Rusia, sub diverse pretexte au plecat in America fiica, iar apoi și fiul lui Poteev.

În iunie 2011, Curtea Militară de la Moscova l-a condamnat pe Poteev în absență la 25 de ani de închisoare pentru înalta trădare.

În decembrie 2010, în timpul liniei tradiționale în direct, Vladimir Putin, care la vremea respectivă era prim-ministru, l-a numit pe Poteev „animal”, „porc” și „trădător”. În același timp, Putin nu a l-a nominalizat pe ofiterul rus vinovat de descoperirea retelei de spionaj din Statele Unite.

În iulie 2016, „surse informate” au anuntat moartea fostului colonel al serviciilor de informații externe ruse. Potrivit uneia dintre surse, Poteev ar fi murit în Statele Unite, însă altă sursă nu a exclus faptul că ar putea fi o dezinformare, menită să „asigure faptul că trădătorul este pur și simplu uitat”, menționează Pagina de Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău