Spioni ruși, specializați în asasinate, au acționat în mai multe țări europene, inclusiv R.Moldova, folosind Franța ca bază de operațiuni

  • 05 Decembrie 2019 12:24
Spioni ruși, specializați în asasinate, au acționat în mai multe țări europene, inclusiv R.Moldova, folosind Franța ca bază de operațiuni

Agenți ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU) specializați în asasinate au coordonat operațiuni din localități situate în estul Franței, acționând în mai multe țări europene, inclusiv în Republica Moldova și Bulgaria, afirmă surse citate de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

După atacul neurotoxic produs în martie 2018 în orășelul britanic Salisbury, care l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal, serviciile de contraspionaj din Marea Britanie, Franța și Elveția, susținute de țări partenere, au lansat operațiuni intense pentru depistarea agenților ruși activi în Europa occidentală, notează sursa citată.

Investigațiile au condus la depistarea a 15 membri ai unei unități de elită a Serviciului rus de Informații Militare (GRU) care au circulat prin Europa în perioada 2014-2018.

Conform unor surse citate de cotidianul Le Monde, cei 15 agenți ruși, membri ai unei unități GRU specializată în asasinate, au utilizat Franța ca "etapă intermediară de siguranță" înainte sau după operațiuni efectuate în Europa. Agenții au locuit în regiunea franceză Haute-Savoie (est), în localități precum Annemasse, Evian, Chamonix, precum și în sate izolate.

Autoritățile franceze nu au efectuat arestări și nu au confiscat arme. Nu au fost depistate contacte ale agenților cu Ambasada Rusiei din Paris.

Conform surselor citate de cotidianul Le Monde, unii dintre cei 15 agenți ruși au efectuat operațiuni în Marea Britanie, Bulgaria, fosta regiune ucraineană Crimeea, Republica Moldova și Muntenegru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău