Spionajul american va acorda o atenție sporită Chinei. CIA a anunțat crearea unei structuri

  • 07 Octombrie 2021 16:50
Spionajul american va acorda o atenție sporită Chinei. CIA a anunțat crearea unei structuri

Directorul Agenției Centrale de Informații americane (CIA), William Burns, a anunțat joi că înființează o unitate specială care vizează sporirea atenției asupra Chinei, într-o perioadă de relații tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează Reuters, potrivit defenseromania.ro.

Potrivit lui Burns, China Mission Center ''intersectează toate domeniile misiunii agenției'', CIA fiind îngrijorată că ''amenințarea este de la guvernul chinez, nu de la oameni'', notează sursa citată

În primele luni de mandat ale administrației Biden, relațiile cu Beijingul s-au înrăutățit din cauza divergențelor asupra a numeroase dosare, printre care drepturile omului, Hong Kong și Marea Chinei de Sud. Totuși, oficialități din cele două țări s-au întâlnit în această săptămână în scopul îmbunătățirii comunicării bilaterale și au stabilit cadrul pentru o întâlnire virtuală a celor doi președinți până la finalul anului.

Printre alte măsuri din cadrul reorganizării CIA se află includerea Iran Mission Center, creat de fosta administrație Trump, într-o unitate mai mare specializată pe Orientul Mijlociu și fuzionarea unității consacrate Coreei cu unitatea Asia de Est-Pacific.

William Burns a mai anunțat că CIA creează funcția de Chief Technology Officer, precum și un nou birou, numit
Transnational&Technology Mission Center. Această structură va permite agenției să se concentreze mai detaliat pe chestiuni precum sănătate globală, schimbări climatice, dezastre umanitare și disfuncționalități cauzate de noile tehnologii.

De asemenea, CIA a creat o 'celulă pentru incident' pentru a supraveghea răspunsurile la misteriosul 'sindrom Havana', care a afectat numeroși diplomați americani și angajați CIA. În 2016, mai mulți diplomați americani aflați la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieșit la lumină decât în 2017, când președintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaților americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi amenințări.

Peste 20 de angajați ai guvernului american și membri ai familiilor lor au fost afectați de acest misterios sindrom în Cuba de la sfârșitul anului 2016 până în mai 2018, precum și o serie de diplomați canadieni.

În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomați americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan și chiar la Washington.

În iulie, publicația The New Yorker relata despre existența a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomații în cauză au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru și amețeli, de coordonare și de mișcare a ochilor, precum și anxietate, iritabilitate și ceea ce victimele au numit "ceață cognitivă". Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău