Spionaj informatic | Un nou botnet care infectează dispozitive se extinde, se pot fura fotografii și filme

  • 31 Ianuarie 2018 07:12
Spionaj informatic | Un nou botnet care infectează dispozitive se extinde, se pot fura fotografii și filme

Botnetul Hide ‘N Seek (De-a v-ați ascunselea), recent descoperit de specialiștii Bitdefender, care sustrage fotografii sau filme personale, a ajuns să controleze în numai trei săptămâni aproape 50.000 de dispozitive, de la 12 dispozitive controlate în 10 ianuarie, anunță compania.

HNS este primul botnet capabil de spionaj informatic și sustrage fotografii sau filme personale de la utilizatori prin camerele de filmat IPTV. HNS folosește propriul protocol de comunicare și nu un centru de comandă unic, ceea ce i-a permis să se extindă agresiv la nivel global, din America, până în Asia și Europa, și face foarte dificilă lichidarea acestuia, explică Bitdefender, potrivit MEDIAFAX.

Rețeaua controlată de atacatori adaugă câteva mii de noi dispozitive pe zi, ajungând până în prezent la peste 45.000 de terminale din peste 100 de țări.

Specialiștii Bitdefender recomandă userilor să actualizeze dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare, să se asigure că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale, precum și să folosească un instrument de scanare a gadgeturilor din rețea pentru a le găsi pe cele vulnerabile.

În general, producătorii dispozitivelor inteligente sunt preocupați de buna funcționare a acestora, și mai puțin de securitate informatică, explică Bidefender. Astfel, gadgeturile din locuințe au o serie de vulnerabilități comune care pot fi exploatate de atacatori fără a fi nevoie de cunoștințe informatice avansate, compromițând rețeaua de Internet a utilizatorilor. Mecanismele de autentificare folosite în prezent de gadgeturile din casele inteligente pot fi evitate cu ușurință de către răufăcători și pot expune persoanele la furt de date personale și intruziuni în viața privată. Principalele vulnerabilități identificate sunt legate de protocoale, proceduri de autorizare și autentificare insuficiente, lipsa criptării în timpul configurării unui hotspot sau în timpul folosirii acestuia.

Bitdefender furnizează soluții de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
9
Thu
9
Fri
8
Sat
6
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău