Spion rus prins în Germania cu ajutorul unui pont dat de o agenție de informații occidentală

  • 28 Decembrie 2022 17:59
Spion rus prins în Germania cu ajutorul unui pont dat de o agenție de informații occidentală

Un pont de la o agenție de informații occidentală prietenă a ajutat Germania să identifice un angajat al serviciului său de informații externe (BND) care a fost arestat sub suspiciunea că transmite secrete de stat Rusiei, relatează miercuri Der Spiegel, preluat de dpa.

Poliția a arestat în decembrie un cetățean german identificat cu numele Carsten L. într-o investigație pentru trădare și i-a percheziționat locuința și locul de muncă, atât ale sale cât și ale unei alte persoane, scrie Digi24.

Ambasada Rusiei a refuzat să comenteze asupra acestui caz. 

Autoritățile germane au avertizat că probabil va exista o intensificare a spionajului rusesc, dată fiind disputa Kremlinului cu Occidentul din cauza invadării Ucrainei. 

Guvernul german a expulzat în luna aprilie 40 de cetățeni ruși, despre care a afirmat că erau spioni. 

Citând persoane familiarizate cu investigația, Der Spiegel a relatat că o agenție de informații occidentală a descoperit material în posesia Moscovei care provenea de la BND și care conținea informații despre Rusia.

Persoana suspectată că este agent dublu era șeful unei unități din departamentul tehnic al BND, a precizat Spiegel, potrivit Agerpres. BND și parchetul general au refuzat să comenteze informațiile. 

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat de asemenea să comenteze la un briefing de presă, afirmând că executivul a abordat problema cu seriozitate dar că nu va divulga detalii despre investigație într-un mod de care ar putea să beneficieze Rusia. 

Cea de a doua persoană a cărei locuință a fost percheziționată lucra tot pentru BND, a precizat Der Spiegel. 

Aceasta ar fi deschis pe computerul de serviciu documente relevante pentru acest caz. Totuși, anchetatorii nu cred că a doua persoană lucra pentru Rusia, ci mai degrabă că suspectul Carsten L. a încercat să abată suspiciunea de la el, potrivit Spiegel. Guvernul cancelarului 

Olaf Scholz a anunțat că va sprijini Ucraina "atâta timp cât va fi nevoie", trimițând ajutor și arme în Ucraina de la începutul războiului, în februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău