Spînu, Perciun și Efros, noii miniștri din Guvernul Recean

  • 17 Iulie 2023 14:18
Spînu, Perciun și Efros, noii miniștri din Guvernul Recean

Noii miniștri ai afacerilor interne, Adrian Efros, educației și cercetării, Dan Perciun, și infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, și-au depus jurământul în fața președintelui R.Moldova, Maia Sandu, și a prim-ministrului Dorin Recean, transmite Radio Chișinău.

Andrei Spînu revine la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. La Ministerul Educației și Cercetării a fost numit Dan Perciun. Colonelul din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Adrian Efros, va conduce Ministerul Afacerilor Interne.

Reformele începute în cele trei domenii trebuie accelerate, iar așteptările sunt mari a declarat șefa statului Maia Sandu. Ea a spus că cele trei domenii sunt importante și trebuie să fie transformate astfel încât să fie atins obiectivul de aderare europeană până în 2030.

Referindu-se la revenirea lui Andrei Spânu în funcția de ministrul al Infrastructurii, Maia Sandu a spus că el și-a asumat o lovitură de imagine rezolvând probleme mari în domeniul energetic:  

Andrei Spânu a fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent, mă refer în special la domeniul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine încercând să rezolve probleme extrem de complicate, într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari, respectiv și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spânu a reușit să asigure țara cu resurse energetice în pofida crizei și a șantajului Moscovei, nu am rămas fără gaze și fără energie electrică. Și cel mai important, am reușit pentru prima dată să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova, pentru prima dată în 30 de ani. Și am început să lucrăm și pentru diversificarea celorlalte surse, aici mă refer și la proiectul care ne conectează cu România. Am îndeplinit toate condițiile UE pe subiectul reformei energetice”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a atenționat că acțiunile hibride de destabilizare vor continua, în contextul războiului din țara vecină, respectiv provocările sunt mari, iar noul ministru de Interne trebuie să facă totul ca cetățenii să se simtă în siguranță.

Premierul Dorin Recean le-a urat bun-venit.

Educația este fundamentul societății noastre, trebuie să facem în așa fel ca educația universitară să fie competitivă. Este foarte important să creștem calitatea educației în școli, pentru asta trebuie să investim mai mult și să fim mai eficienți în alocarea resurselor. În infrastructură este foarte important să reducem ciclul de la concepere și până la darea în exploatare, pe toate segmentele, drumuri, poduri, cale ferată. La fel este important să accelerăm implementarea Satului European. La Ministerul Afacerilor Interne este foarte important să reducem timpul de intervenție și să creștem încrederea cetățenilor în poliție, poliția de frontieră, pompieri, salvatori, carabinieri ”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Dorin Recean a spus că Ministerul Afacerilor Interne trebuie să reducă timpul de intervenție în toate colțurile R. Moldova  și să crească încrederea populației în poliție.

Andrei Spînu a deținut, din august 2021, funcția de vicepremier, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale în Guvernul Gavrilița. După demisia Guvernului Gavrilița, a fost numit secretar general al instituției prezidențiale.

Dan Perciun, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, iar din 2021 a deținut și funcția de președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Adrian Efros a fost șef al Direcției de logistică a Armatei Naționale. După izbucnirea războiului din Ucraina, în martie 2022, a fost numit șef al Centrului Unic de Gestionare a Crizei (CUGC).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău