Spectatorii, autorizați să asiste la ștafeta flăcării olimpice în Japonia, dar fără strigăte

  • 25 Februarie 2021 11:33
Spectatorii, autorizați să asiste la ștafeta flăcării olimpice în Japonia, dar fără strigăte

Spectatorii vor fi autorizați să asiste la parcursul flăcării olimpice, al cărei periplu prin Japonia va debuta luna viitoare, dar aclamațiile vor fi strict interzise, au anunțat, joi, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, citați de AFP, preluat de Agerpres.

Ștafeta torței olimpice a fost anulată cu câteva zile înaintea lansării de anul trecut, când Japonia și responsabilii olimpici au luat decizia fără precedent de a amâna cu un an Jocurile de la Tokyo din cauza pandemiei de coronavirus.

În ciuda îngrijorărilor persistente pentru Jocuri în această vară, organizatorii afirmă că evenimentul ar putea avea loc și că ștafeta flăcării va fi lansată conform programului stabilit, pe 25 martie.

Totodată, "situația privind infectările variază de la o regiune la alta, iar noi va trebui să ținem cont, și va fi foarte important să avem o supraveghere atentă", a declarat președintele Comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto.

"Vrem să avem înțelegerea oamenilor din fiecare regiune și să conectăm întreaga țară sub conceptul ștafetei flăcării 'Speranța ne luminează calea'", a mai spus fosta sportivă Seiko Hashimoto, numită recent în funcție în locul lui Yoshiro Mori, care a demisionat în urma scandalului generat de afirmațiile sale sexiste.

Ștafeta își va începe periplul la Fukushima, pentru a sublinia rolul Tokyo-2020 în organizarea "Jocurilor Olimpice ale reconstrucției", în semn de omagiu pentru eforturile de refacere a zonei după zece ani de la seismul, tsunamiul și catastrofa nucleară din 2011, din nord-estul Japoniei.

Dar ștafeta va fi un eveniment mult mai sobru decât de obicei. Spectatorii vor fi autorizați să asiste la trecerea flăcării, dar vor fi obligați să poarte mască, să evite mulțimile și să asiste doar pe anumite segmente ale ștafetei, aproape de locurile de domiciliu.

"Ei vor putea susține acest eveniment prin aplauze sau folosind diverse materiale, dar nu vor avea voie să strige sau să aclame, respectând în același timp distanțarea socială", a adăugat Seiko Hashimoto.

Prezența pe anumite porțiuni de traseu se va face doar pe bază de rezervare, iar informațiile privind purtătorii torței olimpice nu vor fi comunicate decât în ultimul minut, se mai arată în directive.

"Noi nu vrem să descurajăm oamenii, dar vrem să se evite zonele aglomerate", a declarat Teruhiko Okada, directorul executiv al biroului flăcării olimpice.

Purtătorii flăcării vor putea însă alerga fără mască, dar cu condiția de a păstra o distanță suficientă față de alții. Participanții la ștafetă și personalul implicat vor fi obligați să aibă un dosar medical curat în cele două săptămâni care preced participarea lor și vor fi îndemnați să evite activitățile de risc, în special să ia masa la restaurant sau să meargă în locuri aglomerate.

Organizatorii mai precizează că ștafeta nu va fi oprită automat dacă un participant este depistat pozitiv. "Politica de bază" va fi de a continua, cu excepția unei infectări în masă.

Aproximativ 300 de alergători străini trebuiau să participe la ștafeta de anul trecut, dar organizatorii au declarat că va fi "foarte dificil" să vină anul acesta, întrucât frontierele Japoniei sunt închise pentru majoritatea străinilor în contextul măsurilor sanitare.

Ștafeta urmează să treacă prin 47 de departamente din Japonia, dar unele s-au opus. Tatsuya Maruyama, guvernatorul departamentului mai puțin aglomerat din Shimane (vestul Japoniei), a avertizat că ar putea anula evenimentul dacă situația coronavirusului nu se ameliorează.

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 23 iulie-8 august.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău