Spectacole, lansări de carte, proiecții video și expoziții de Ziua Națională a României, la Chișinău

  • 01 Decembrie 2022 14:48
Spectacole, lansări de carte, proiecții video și expoziții de Ziua Națională a României, la Chișinău

Astăzi, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Parlament, a fost inaugurată expoziția artistei plastice Eleonora Brigalda. După cum a menționat pictorița, tematica expoziției care va fi deschisă publicului până pe 9 decembrie, este identitatea spirituală, religioasă, etnică, trecutul zbuciumat al Republicii Moldova.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală invită publicul, astăzi, începând cu ora 15:00, la eveniment cu genericul „Pași spre Centenarul Marii Uniri”. Manifestarea va demara cu prezentarea filmului „Drumul tatei”, urmată de lansarea  cărții „Traseul Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Jurnal de drum la pas”, semnată de Ion Mărgineanu, deputat în primul Parlament al Rep. Moldova, unul dintre semnatarii Declarației de Independență.

În anul 2018, Ion Mărgineanu, la vârsta de 78 ani, timp de o lună a mers pe jos 520 de kilometri de la Bălți până la Alba Iulia, pentru a participa la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul călătoriei, el a făcut notițe în fiecare seară, în baza cărora a și fost tipărită cartea. Cu susținerea copiilor săi, a fost realizat filmul „Drumul tatei” (OWH Studio: producător Virgiliu Mărgineanu, regizor, scenarist Violeta Gorgos, imagine Victor Maxian). După prezentare, publicul va avea posibilitatea să discute cu protagoniștii și să asculte  un recital muzical oferit de chitarista Daniela Gîrdea, elevă I.P. Liceul Teoretic „Spiru Haret”.

Pe 2 decembrie, la ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică românească „Art Safari – Maeștrii artei românești”. Astfel, iubitorii de artă vor avea ocazia să admire 30 de lucrări monumentale, selectate din colecții private, informează Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Pe 4 decembrie, la ora 18:00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” invită publicul la un eveniment cultural inedit - ,,Așteptând Crăciunul…’’ cu artistul român Grigore Leșe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău