Spectacol In Memoriam Ion Caramitru, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

  • 25 Septembrie 2021 10:33
Spectacol In Memoriam Ion Caramitru, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

Un spectacol IN MEMORIAM ION CARAMITRU va avea loc astăzi, sâmbătă 25 septembrie, în cadrul Reuniunii teatrelor naționale, care se desfășoară la Chișinău.

Spectacol-video-proiecție „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare, regia – Alexander Morfov. În rolul lui Shylock – Ion Caramitru. Expoziție de fotografie „Ion Caramitru – ultimul rol”, autor Florin Ghioca, fotograf oficial al TNB.

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Cea mai controversată scriere shakespeariană, „Neguțătorul din Veneția” a impus unul dintre cele mai fascinante personaje ale dramaturgiei universale, Shylock, cămătarul evreu mistuit de dorința de a se răzbuna pe rivalul său, neguțătorul creștin Antonio.

Marea controversă din jurul acestei scrieri, pe seama căreia exegeza literară a emis opinii contradictorii, este dacă textul are un caracter antisemit sau nu. Cunoscuți critici literari au acuzat piesa de un puternic antisemitism, în timp ce, pentru alții, nemuritorul Will nu face altceva decât să descrie o profundă dramă umană.

„Neguțătorul din Veneția” – Una dintre cele mai întunecate comedii shakespeariene, în care povestea de dragoste a lui Bassanio, bărbatul care și-a pierdut averea și care trebuie să se împrumute pentru a o putea peți pe femeia pe care o iubește, se integrează în povestea mult mai dramatică a cămătarului evreu Shylock și dorința acestuia de a obține o livră din carnea neguțătorului venețian Antonio.

În spectacolul de la TNB, drama și comedia, farsa și încurcăturile romantice se îmbină cu dimensiuni morale absolute, într-o distribuție impresionantă, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock, și cu o scenografie care ne poartă direct în inima Veneției. O montare captivantă, cu ritmuri dinamice, care pun în valoare extraordinara putere creatoare a lui Shakespeare.

Spectacol In Memoriam Ion Caramitru, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești

Spectacolul va avelor sâmbătă, 25 septembrie 2021, ora 19:00, Sala Mare TNME. Intrare liberă în limita locurilor disponibile. Pentru a evita aglomerarea, spectatorii sunt rugați să rezerve locuri din timp la casa de bilete telefon: 0 22 22 11 77

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău