Spectacol de teatru gratuit pentru 300 de persoane cu dizabilități din municipiul Chișinău

  • 03 Decembrie 2022 18:03
Spectacol de teatru gratuit pentru 300 de persoane cu dizabilități din municipiul Chișinău

În contextul consemnării Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcată anual în data de 3 decembrie, Primăria municipiului Chișinău și Teatrul Național „Mihai Eminescu” au decis să ofere posibilitate persoanelor cu dizabilități să meargă gratuit la un spectacol de teatru.

Marina Buga, șef-adjunct la Direcția generală asistență medicală și socială, a declarat pentru IPN că spectacolul selectat este „Take, Ianke și Cadâr”. În cadrul evenimentului va fi prezentat și un spot motivațional, realizat de producătorul de film Virgil Mărgineanu și OVH Studio, menit să demonstreze că persoanele cu dizabilități sunt la fel ca toți și să sensibilizeze populația.

Potrivit Marianei Buga, evenimentul de astăzi este unul dintre multe altele organizate de Primăria Chișinău. Ea a precizat că pe parcursul lunii noiembrie au avut loc și alte activități, iar în decembrie urmează, în colaborare cu preturile de sector și cu  agenți economici, să fie distribuite persoanelor cu dizabilități pachete cu produse alimentare, produse de igienă și îngrijire personală.

Ziua internațională a persoanelor cu dezabilități este marcată pe 3 decembrie. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova se ridica la peste 168 de mii, 6,5 % din populația totală a țării. Printre ei sunt și peste 10 mii de copii. Printre cauzele principale care au determina dizabilitate primară se numără tumorile, bolile aparatului circulator, bolile sistemului osteo-articular ale mușchilor și țesutului conjunctiv, tulburările mentale și de comportament, bolile sistemului nervos. Aproape 16 mii de persoane cu dizabilități au beneficiat în anul 2021 de servicii de îngrijire la domiciliu și alte peste 13 mii s-au putut bucura de serviciile oferite de cantinele sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău