Spectacol de Crăciun organizat pentru copiii orfani din regiunea de est a Republicii Moldova

  • 29 August 2013 11:46
Spectacol de Crăciun organizat pentru copiii orfani din regiunea de est a Republicii Moldova

Câteva sute de copii de la orfelinate și din școlile cu predare în limba română din regiunea de est a Republicii Moldova au participat vineri, 16 decembrie, la un spectacol de Crăciun organizat de Ministerul Educației. Chiar dacă întâmpină probleme și nu

Câteva sute de copii de la orfelinate și din școlile cu predare în limba română din regiunea de est a Republicii Moldova au participat vineri, 16 decembrie, la un spectacol de Crăciun organizat de Ministerul Educației. Chiar dacă întâmpină probleme și nu au condițiile necesare pentru a-și face studiile în limba română, elevii și profesorii din partea stângă a Nistrului spun că își doresc un viitor mai bun.

Copiii au fost adunați la Teatrul Ginta Latină unde l-au întâmpinat pe Moș Crăciun. Chiar dacă moșul a venit mai întâi la ei, copiii nu se pot considera cei mai fericiți. Ei învață în  școli internat și licee din Transnistria subordonate Ministerului Educației, care întâmpină mari dificultăți doar pentru că doresc să învețe în limba română.

Liceul Alexandru cel Bun din Tighina este ampalasat în trei locații și este foarte dificil ca elevii și profesorii să se deplaseze la ele. Dar indiferent de această situație, învățătorii fac tot posibilul ca viitorul copiilor să fie mai bun decât prezentul, susține directorul adjunct al liceului, Efimia Tean.

Chiar dacă elevii care studiază în limba română sunt discriminați, Olga, de la liceul teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, spune că dorește să învețe în continuare aici și să trăiască în Republica Moldova

Acești copii ne sunt foarte dragi, îi iubim, iar societatea are nevoie de ei, a declarat Ministrul educației Mihai Șleahtițchi. El a precizat că autoritățile depun toate eforturile pentru a le crea condiții mai bune de studii și speră că situația politică din regiune va permite unele schimbări în bine.

În regiunea de est a Republicii Moldova funcționează opt instituții de învățământ subordonate Ministerului Educației, în care învață aproximativ 4.000 de copii, dar autoritățile transnistrene au încercat în mai multe rânduri, fără succes,  să sisteze activitatea acestora.

Audio: Relatează Mira Gomboș

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău