Specialiștii trag alarma: 11% din terenurile arabile, neprelucrate

  • 30 Mai 2013 13:39
Specialiștii trag alarma: 11% din terenurile arabile, neprelucrate

Fragmentarea excesivă a terenurilor agricole și suprafețele întinse lăsate pârloagă se numără printre problemele din domeniu, potrivit primului Recensământ General Agricol, efectuat în Republica Moldova.

Informațiile făcute publice joi, 30 mai, de Biroul Național de Statistică, mai arată că agricultorilor le lipsesc sistemele de irigare și că cei mai mulți dintre ei produc doar pentru consumul propriu. 

Datele Recensământului General Agricolarată că 11 la sută din terenurile arabile din țară rămân neprelucrate, ceea ce reprezintă o situație alarmantă, potrivit specialiștilor. Studiul mai relevă parcelarea excesivă a terenurilor agricole, a subliniat șeful direcției Recensăminte a Biroului Național de Statistică, Vasile Pentelei.

Potrivit lui Mihai Suvac, șef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii, urmează să fie elaborate politici de consolidare a terenurilor agricole.

În opinia reprezentantului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Salar Tayyib, agricultura, în calitate de ramură principală a economiei Republicii Moldova, are nevoie de multe inovații și investiții. ”Acest proces va moderniza sectorul agricol, care sperăm că va rezulta cu produse agricole mai competitive și va îmbunătăți comerțul” a declarat Salar Tayyib.

Suprafața totală de terenuri agricole în Republica Moldova este de peste 2 milioane 200 de mii hectare, potrivit Recensământului. Dintre acestea, doar 16 mii de hectare au putut fi irigate. Datele recensământului mai arată că pe 85 la sută din terenurile agricole se cultivă produse doar pentru consum propriu.

Recensământul General Agricol a fost efectuat pentru prima dată în Republica Moldova în perioada 15 martie – 15 aprilie 2011. Studiul este finanțat de Uniunea Europeană și de Guvernele României și Suediei.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău