Specialiștii recomandă să se renunțe la decorațiuni de plastic pentru cimitire

  • 07 Mai 14:30
Specialiștii recomandă să se renunțe la decorațiuni de plastic pentru cimitire

Autoritățile și ecologii recomandă cetățenilor să evite pentru vizita la cimitire la Paștele Blajinilor florile și decorațiunile din plastic, care “poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene”, transmite MOLDPRES.

”Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, au explicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.  

În acest context, potrivit sursei citate, experții ecologiști îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propun sădirea plantelor decorative multianuale.  

La rândul său, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a îndemnat în acest an populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor), deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul iminent.

În ultimele zile, mai multe comisii locale de sănătate publică din țară au permis accesul în cimitire la Paștele Blajinilor, dar cu purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, evitarea aglomerației și interzicerea mâncării și băuturii pe teritoriul cimitirelor.

Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, marcată preponderent în Europa de Sud-Est la o săptămână după Duminica Învierii, și are la bază pomenirea celor răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează la cimitire mormintele rudelor și apropiaților, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc pomenirea lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
22,24
Ploaie
Umiditate:64 %
Vint:12,35 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Sat
20
Sun
22

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău