Specialiștii în sănătate publică recomandă persoanelor care au avut forme ușoare de COVID-19 să meargă la vaccinare imediat după ce s-au tratat, iar celor care au suferit forme grave ale infecției să se vaccineze după 90 de zile

  • 04 Iunie 2021 13:25
Specialiștii în sănătate publică recomandă persoanelor care au avut forme ușoare de COVID-19 să meargă la vaccinare imediat după ce s-au tratat, iar celor care au suferit forme grave ale infecției să se vaccineze după 90 de zile

Specialiștii în sănătate publică le recomandă persoanelor care au avut forme ușoare de COVID-19 să meargă la vaccinare imediat după ce s-au tratat, iar celor care au suferit forme grave ale infecției să se vaccineze după 90 de zile. Coordonatoarea campaniei naționale de imunizare Ninel Revenco a declarat într-o conferință de presă că imunizarea este recomandată și femeilor însărcinate sau care alăptează și a dezmințit falsurile precum că vaccinul ar avea vreo influență asupra fertilității.

Indiferent de tipul vaccinului împotriva COVID-19, acesta nu poate provoca o eventuală îmbolnăvire. Există riscul de infectare la persoanele, care, după administrarea primei doze de vaccin, corpul nu a reușit să formeze suficienți anticorpi, după cum a explicat coordonatoarea campaniei naționale de imunizare Ninel Revenco.

Astfel, vaccinul poate avea efecte secundare de scurtă durată. Orice tip de vaccin, deseori, provoacă dureri de cap, febră, dureri musculare. Însă, dacă după vaccinare, durerile de cap persistă, se recomandă adresarea cât mai urgentă la medicul de familie.

Mai mult, Ninel Revenco îndeamnă la vaccinare și femeile însărcinate și cele care alăptează, evitând astfel infecția cu COVID-19 atât a mamei cât și a copilului.

De asemenea, ea spune că vaccinul împotriva COVID-19 nu are nici o influență asupra fertilității femeii.

Iarăși este o dezinformare, după mine, și foarte mult afectează mersul normal al imunizării, mai ales în rândul tinerilor. Este un fals precum că vaccinarea împotriva COVID-19 poate influența împotriva fertilității, dar pot afirma că însăși maladia COVID-19 influențează extrem de negativ asupra femeilor tinere și a celor însărcinate, cât și asupra bărbaților, influențând asupra fertilității la aceste persoane.

Coordonatoarea campaniei naționale de imunizare Ninel Revenco mai spune că toate vaccinurile care au fost aprobate și sunt în uz, sunt sigure, iar companiile producătoare de vaccinuri sunt supuse lunar unor etape de verificare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău