Specialiștii din diferite domenii sunt instruiți în prevenirea traficului de ființe umane printre refugiați
-
20 Ianuarie 2023 11:09
Specialiștii din diverse domenii, cu atribuții de identificare, asistență conformă și referire a cazurilor de trafic de ființe umane au avut posibilitatea să participe la instruiri. În cadrul acestora ei au avut posibilitatea să cunoască despre noile tendințe ale traficului de ființe umane, cum să identifice corect victimele traficului, să prevină și să combată infracțiunea de traficului de ființe umane în rândul refugiaților dar și a localnicilor. Instruirile au fost organizate în cadrul unui proiect implementat de Asociația obștească „Femeia pentru Societatea Contemporană”.
„Cunoaștem cu toții despre fluxul masiv de oameni strămutați din zonele de război din Ucraina, care trec, parcurg teritoriul Republicii Moldova și unii și rămân aici, în Republica Moldova. Ei sunt supuși unor riscuri. În acest context, Asociația obștească „Femeia pentru Societatea Contemporană”, care a fost creată în 2002 pentru a asista victimele traficului de ființe umane, în special femei și copii, activând în sprijinul refugiaților din februarie 2022, de rând cu echipa și experții în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, am considerat necesar să contribuim cu efort, cunoștințe pentru a preveni cazuri de trafic de ființe umane”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, președinta asociației, Vera Lupu.
Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”, lansat în septembrie. Pe parcursul anului 2022 au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi pentru organizarea instruirii a 389 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni.
De menționat că în cadrul aceluiași proiect a fost lansată Platforma Organizațiilor Societății Civile – „ANTITRAFIC” care își propune să dezvolte domenii de intervenție precum cercetarea traficului de ființe umane, cooperarea și crearea parteneriatelor în combaterea acestui flagel, precum și participarea la elaborarea și implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. Platforma, prin parteneriatele ce-și propune sa le dezvolte, va contribui inclusiv la consolidarea mecanismelor funcționale de protecție și asistență a victimelor în țările de origine, tranzit.
Proiectul „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina” este implementat în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe.