Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vin cu explicații de ce în zilele de 7 și 8 Martie niciun lucrător medical nu a fost imunizat

  • 10 Martie 2021 15:02
Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vin cu explicații de ce în zilele de 7 și 8 Martie niciun lucrător medical nu a fost imunizat

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vin cu explicații de ce în zilele de 7 și 8 Martie niciun lucrător medical nu a fost imunizat.

Potrivit medicului epidemiolog, Alexei Ceban, în aceste două zile în instituțiile medicale nu a fost întrunit numărul minim de zece lucrători medicali, astfel încât să nu să se facă risipă de vaccin. 

Datorită faptului că noi avem un flacon cu zece doze de vaccin și trebuie să minimalizăm riscul pierderii acestor doze, trebuie să organizăm procesul de vaccinare în așa fel încât nicio doză să nu se piardă. Pentru zilele de duminică și ziua de 8 Martie au funcționat cei din secțiile COVID-19, cei din ATI, care deja fuseseră vaccinați săptămâna trecută. În unele instituții, spre exemplu, erau spre vaccinare șase, șapte persoane. Nu era totalul de zece persoane per flacon ca să nu avem nicio pierdere. Noi dacă vom avea suficiente doze de vaccin și formatul acestor flacoane ne va permite centrele de vaccinare vor fi activate continuu pentru a acoperi cât mai multe persoane.

Specialiștii au informat că persoanele care au suportat, deja, COVID-19 și au făcut forma grea a bolii vor fi imunizate după 90 de zile de la însănătoșire, iar cei cu forme ușoare – la două săptămâni după vindecare.

Se vehiculează ideea că persoanele care au făcut deja COVID au anticorpi și nu ar trebui să se vaccineze. Ultimele informații ne spun că nu toți fac anticorpi în cantitatea necesară pentru a fi protejați de COVID-19. Mai mult, ultimele studii ne vorbesc despre faptul că aceste persoane sunt ca un fel de incubator de a face coronavirusul mai rapid să efectueze mutații. De aceea persoanele trebuie să fie vaccinate pentru ca să-și asigure un nivel optim de anticorpi de apărare pentru a nu face varianta gravă a bolii. Sunt persoane care fac repetat boala și a doua oară este mult mai grav, a precizat coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco.

Până acum peste 7300 de lucrători medicali au fost imunizați împotriva COVID-19 sau 0,2 la sută din populație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău