Specialiștii au venit cu recomandări în alegerea luminițelor și ghirlandelor
-
05 Ianuarie 13:37
Specialiștii au prezentat recomandări în alegerea luminițelor și ghirlandelor pentru sărbătorile de iarnă. Acestea vizează modul de achiziționare, instalare, conectare, precum și respectarea măsurilor de siguranță pentru a evita incidentele, transmite MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Tatiana Frunza, șefa Direcției Informarea Consumatorilor și Mediului de Afaceri din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC), a subliniat că, persoanele sunt îndemnate să nu scoată sau instaleze lămpile când ghirlanda este racordată la rețeaua de alimentare. Totodată, ghirlanda nu trebuie să fie conectată la rețeaua de alimentare în stare ambalată.
„Luminițele electrice trebuie să fie însoțite de o indicație care să arate că sunt destinate pentru utilizare în interiorul încăperii sau afară. Luminițele pentru exterior trebuie să fie echipate cu o fișă de priză protejată împotriva stropilor de apă. Lungimea cablului între fișă și primul bec electric, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m”, a spus Tatiana Frunza.
De asemenea, agenții economici sunt obligați să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare și funcționalitatea produselor vândute.
„Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Neoferirea informațiilor se sancționează cu amendă în valoare de până la 6 900 de lei”, a afirmat Tatiana Frunza.
La fel, specialiștii recomandă să procurați luminițe electrice doar din locuri autorizate, iar pentru orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție puteți solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia. În cazurile în care agenții economici refuză să respecte drepturile consumatorilor, cetățenii pot depune o reclamație la ISSPNPC.
Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a specificat pentru MOLDPRES că cetățenii trebuie să fie atenți la amplasarea decorațiunilor.
„Acestea trebuie amplasate cât mai departe de sursele de foc, cum ar fi soba și căminele. Pe timp de noapte, ghirlandele trebuie deconectate. Este important să urmărim ca cei mici să nu aibă acces la prizele unde sunt conectate acestea. La fel, copiii nu trebuie să agațe luminițele în timpul jocurilor, pentru a evita eventuale incidente”, a remarcat Liliana Pușcașu.
În situații de risc, cetățenii sunt îndemnați să contacteze Serviciul 112.