Specialiștii APCSP atenționați asupra procurării brazilor artificiali de calitate îndoielnică

  • 23 Decembrie 2019 16:12
Specialiștii APCSP atenționați asupra procurării brazilor artificiali de calitate îndoielnică

Înainte de cele mai așteptate sărbători ale anului – Crăciunul și Revelionul, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) vine cu unele recomandări pentru procurarea Pomilor de Crăciun artificiali. În primul rând, consumatorii sunt atenționați să evite produse de calitate îndoielnică, transmite MOLDPRES.

Potrivit specialiștilor APCSP, cumpărătorii trebuie să aibă grijă ca baza bradului să fie dreaptă și să aibă suficientă stabilitate pentru a susține greutatea pomului artificial.

„Unele materiale polimerice conțin substanțe care pot provoca alergii cu reacții adverse. Materialul unui brad de calitate inferioară poate elimina, mai ales sub influența luminii și a lumânărilor, substanțe chimice nocive. În acest sens, asigurați-vă că nu este prezent mirosul persistent specific de substanțe chimice”, au afirmat pentru MOLDPRES surse de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

Totodată, este binevenit să fie achiziționați brazi artificiali rezistenți la foc sau care nu întrețin arderea. De asemenea, trebuie respectate unele reguli și la procurarea jucăriilor, evitându-se inclusiv cumpărarea celor din material casant sau sticlă, pentru a preveni eventuale incidente.

„Dacă vânzătorul declară că oferă garanție îndelungată pentru Pomul de Crăciun, de la acesta trebuie solicitată eliberarea talonului de garanție cu precizarea termenului. Păstrați bonul de casă eliberat de comerciant pentru a confirma efectuarea cumpărăturii (inclusiv certificatul de garanție)”, atenționează sursele citate.

Pentru cei care preferă la sărbători Pomi de Crăciun naturali, pepinierele Agenției “Moldsilva” au scos în vânzare în acest an peste  50 de mii de conifere. La întreprinderile silvice subordonate Agenției "Moldsilva", prețul pinului pornește de la 56 de lei per metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru, iar cei care optează pentru compoziții urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de șase metri se stabilește un supliment de o sută de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate. Față de anii precedenți, prețurile respective, ce porneau de la 36 de lei per metru, au crescut, însă, potrivit "Moldsilva", "acestea sunt niște scumpiri nesemnificative, dictate de piață". 

Surse de la Agenția „Moldsilva” au explicat pentru MOLDPRES că pentru a menține Pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ținut cât mai departe de surse de încălzire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău