Specialiștii ANSP au înregistrat peste 30 de cazuri de gripă. Medici recomandă măsuri de protecție împotriva virusului

  • 28 Decembrie 2018 11:35
Specialiștii ANSP au înregistrat peste 30 de cazuri de gripă. Medici recomandă măsuri de protecție împotriva virusului

De la debutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate 33 cazuri de gripă, dintre care 23 doar în ultima săptămână, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, la momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămâna 17-23 decembrie, numărul cazurilor de infecții respiratorii a scăzut. În această perioadă au fost raportate 8236 de cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezența virusului A(H1N1) și A(H3N2). Persoanele care au suferit de gripă nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere. Acestea au fost spitalizate și li s-a administrat tratament conform protocolului clinic.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetățenilor să nu recurgă la autotratament și să se adreseze la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat și obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populația și personalul medical să folosească măști de protecție când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără și spălatul pe mâini cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului cu șervețele de unică folosință în timpul tusei și strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău