SPECIALIȘTI | Situația radiologică în R.Moldova este stabilă și nu prezintă un risc pentru sănătate sau mediu

  • 25 Noiembrie 2017 10:14
SPECIALIȘTI | Situația radiologică în R.Moldova este stabilă și nu prezintă un risc pentru sănătate sau mediu

Situația radiologică în Republica Moldova este stabilă și nu prezintă un risc pentru sănătate sau pentru mediul înconjurător, potrivit specialiștilor.

De asemenea, concentrația elementului radioactiv Ruteniu 106 în atmosferă este extrem de joasă, a declarat vice-directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, pentru portalul point.md.  

Declarația vine după ce în luna septembrie mase de aer contaminate cu Ruteniu 106 s-au deplasat dinspre Rusia spre țările europene. Potrivit lui Ionel Bălan, nici în luna septembrie, dar nici în prezent, în Republica Moldova nu au fost constatate concentrații înalte de ruteniu.

„Valoarea concentrației ruteniului nu a depășit nici sutimi de miimi din concentrația maxim admisibil. Dacă ne referim că valoarea maximă a fost 500, atunci la noi a fost doar șapte. Este foarte mic”.

Cu o întârziere de două luni, Agenția meteorologică din Rusia a recunoscut o creștere semnificativă la sfârșitul lunii septembrie a concentrației de ruteniu 106, un izotop radioactiv, în probele prelevate la sud de Munții Urali, dând însă asigurări că nivelul poluării nu a prezentat niciun pericol pentru populație.

Datele oficiale arată că norul radioactiv s-a deplasat spre vest, ajungând în toate țările europene. Cele mai mari concentrații de ruteniu s-au înregistrat în România, pe 30 septembrie și Slovacia, pe 29 și 30 septembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău