Specialiști ai ADR Nord au efectuat vizite de documentare în România
-
21 August 2021 19:51
Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat în această săptămână două vizite de lucru în România. Împărțiți în două echipe, membrii CRD Nord au vizitat două regiuni de dezvoltare ale Românei: Regiunea Nord-Est și Regiunea Vest. Delegația din nordul Republicii Moldova a vizitat mai multe localități și destinații turistice din țara vecină, unde au studiat experiența românească în domeniul dezvoltării regionale și au avut întrevederi cu autorități publice locale, transmite MOLDPRES.
În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, membrii CRD Nord a studiat, la Iași, experiența operatorului de alimentare cu apă, canalizare și epurare „ApaVital” SA, unde au fost puse în discuție aspecte privind cele mai eficiente sisteme de alimentare cu apă și de canalizare, scrie sursa citată.
În municipiile Iași, Suceava, Piatra-Neamț și Gura Humorului, reprezentanții consiliilor județene și primăriilor acestor localități au prezentat proiecte de succes în domeniile de dezvoltare urbană, dezvoltare economică, turism, precum și viziunea proprie asupra procesului dezvoltării regionale.
ADR Nord din Republica Moldova și ADR Nord-Est din România au încheiat în 2011, la Piatra-Neamț, un memorandum de înțelegere în vederea cooperării reciproc avantajoase în domeniul dezvoltării regionale.
În Regiunea de Dezvoltare Vest, la Timișoara, conducerea ADR Vest le-a prezentat membrilor CRD și ADR Nord din țara noastră mai multe proiecte finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2007-2013 în domeniile apă/canalizare, dezvoltare urbană și turism, precum și prin instrumentele de internaționalizare folosite de ADR Vest.
Regiunea de Dezvoltare Nord din R. Moldova colaborează cu Regiunea Vest a României din anul 2011, în baza unui memorandul semnat la Arad. Regiunea Vest a României este formată din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Vizitele de lucru în România s-au desfășurat în cadrul unui proiect de suport pentru membrii CRD, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova.