Spania va primi un ajutor de aproape 40 de miliarde de euro

  • 05 Decembrie 2012 15:24
Spania va primi un ajutor de aproape 40 de miliarde de euro

Banii vor merge la câteva dintre băncile populare afectate de criza financiară, dar suma este mult mai mică decât se aștepta sectorul privat spaniol.

Spania urmează să primească peste o săptămână ajutorul de aproape 40 de miliarde de euro, destinat în special sistemului bancar al țării, aflat într-o recesiune severă.

Banii vor merge la câteva dintre băncile populare afectate de criza financiară, dar suma este mult mai mică decât se aștepta sectorul privat spaniol, experții estimând că nevoile ar fi de aproape trei ori mai mari.

Va fi creată inclusiv o așa-numită "bancă rea", unde vor fi prelucrate activele toxice și care ar urma să vândă sub prețul pieții proprietăți în valoare de 45 de miliarde de euro.

E vorba de imobile construite în perioada boomului imobiliar și care acum valorază mai puțin de jumătate. 

Economia spaniolă ar putea da semne de revenire începând cu 2013, speră Guvernul Spaniei, deși datele publicate astăzi privind șomajul nu par să aibă nicio legătură cu declarațiile miniștrilor, pentru că în luna noiembrie numărul șomerilor a crescut cu încă 74.000. Tot ei recunosc că cifrele sunt proaste și nu pot fi interpretate.

Proteste zilnice în Spania

Injecția de capital pentru bănci poate să fie o sursă de optimism pentru executivul lui Mariano Rajoy, care se confruntă zilnic cu răspunsul străzii.

Protestele au devenit evenimente zilnice în Spania.

Banii pentru băncile naționalizate vor ajunge aici în 12 decembrie, după ce grupul țărilor din zona euro a aprobat tranșa de 39 de miliarde de euro.

Banii sunt destinați recapitalizării sistemului financiar spaniol și dobânzile aplicate nu vor depăși un procent.

Ministrul economiei, Luis de Guindos a declarat pentru pentru presa spaniolă că a făcut  cererea oficială pentru aceste fonduri.

"E vorba de 37 de miliarde de euro din mecanismul permanent cu perioada de grație de 10 ani, cu o dobândă de peste 0,5% în primii ani. Acești bani vor permite însănătoșirea sistemului nostru financiar, precum și rezolvarea problemelor pe care le are. Restructurarea este foarte importantă, credem că se va face corespunzător și fără să se repete greșelile din trecut", a declarat Luis de Guindos. 

Spania va crea o "bancă-rea" pentru activele toxice

Banii care vor salva băncile spaniole vor ajunge la Bankia, a patra entitate financiară ca mărime, cu peste 10 milioane de clienți, Catalunya,Caixa, Novagalicia și Banca Valencia.

În afară de cei 37 de miliarde de euro, Spania a solicitat încă 2,5 miliarde pentru constituirea băncii SAREB, societatea de gestionare a activelor provenite din structurarea bancară sau bancarea.

Aceasta va îngloba activele toxice, adică proiectele imobiliare, terenurile și locuințele nevândute sau neplătite de creditori.

Crearea unei bănci toxice a fost una din condițiile pentru acordarea ajutorului financiar pentru salvarea băncilor spaniole.

Urmează o a doua tranșă din fondul de ajutor pentru salvare, după 20 decembrie, însă mult mai mică.

Potrivit ministrului Luis de Guindos suma totală pentru celelalte patru entități ar fi de 1,5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, 64% dintre spanioli sunt împotriva solicitării de către guvern al unui nou ajutor financiar.

Potrivit celui mai recent barometru publicat de Institutul Elcano, opt din 10 spanioli cred că prima salvare pe care Spania a cerut-o în vară partenerilor europeni și oficializată acum nu va ajuta țara să depășească momentul dificil al crizei, în timp ce 52% din cei intervievați cred că situația economică s-a înrăutățit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău