Spania va deschide o ambasadă în R.Moldova. Cele două state ar putea semna un acord de protecție socială și de conversiune a permiselor de conducere

  • 03 Iunie 15:26
Spania va deschide o ambasadă în R.Moldova. Cele două state ar putea semna un acord de protecție socială și de conversiune a permiselor de conducere

Spania va deschide o misiune diplomatică la Chișinău în vederea consolidării relațiilor de cooperare cu Rep. Moldova și să acorde ajutor autorităților moldovene pentru gestionarea crizei refugiaților. Despre aceasta a anunțat, vineri, la Chișinău, șeful Guvernului de la Madrid, Pedro Sanchez. La conferința de presă comună cu premierul spaniol, președinta Maia Sandu s-a pronunțat pentru aprofundarea relațiilor comerciale și a mulțumit Spaniei pentru disponibilitatea de a prelua Rep. Moldova 2.000 de refugiați ucraineni.

Președinta Maia Sandu a declarat, în contextul celor 30 de ani de relații bilaterale moldo-spaniole, că autoritățile de la Chișinău își doresc aprofundarea relațiilor comerciale, precizând că, la ora actuală, în Rep. Moldova activează în jur de 60 de companii cu capital spaniol. Cei doi oficiali au discutat despre evoluția situației de securitate din regiune și consecințele războiului din Ucraina. Maia Sandu a reiterat suportul pentru țara vecină.

„Moldova prețuiește relațiile pe care le-a construit cu Regatul Spaniei în acești 30 de ani și avem un potențial bun de creștere în viitor. Dar dezvoltarea are nevoie de pace. Comunitatea internațională, țările lumii libere trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă în Ucraina. E datoria noastră morală față de bravii ucraineni față de cetățenii țărilor noastre, față de generațiile prezente și viitoare din regiune și din întreaga Europă, care merită să trăiască în pace, libertate și bunăstare.”

La rândul său, Pedro Sanchez a anunțat că Spania este decisă să deschidă la Chișinău o misiune diplomatică și a declarat că țara sa va oferi tot suportul necesar Rep. Moldova în condițiile situației tensionate din regiune. Oficialul spaniol a exprimat susținerea țării sale pentru parcursul european al Rep. Moldova și a spus că Madridul va sprijini Chișinăul în gestionarea crizei refugiaților.  

„Astăzi sunt în Moldova pentru a transmite un mesaj puternic de sprijin și de solidaritate față de autorități și poporul moldovean într-un moment de mare dificultate și de tensiune internațională. Spania este cu Moldova. (...) Guvernul spaniol este decis să susțină Moldova în tot ce este necesar pentru a face față acestei crize dramatice atât la nivel bilateral cât și în cadrul Uniunii Europene. Și în acest context îmi place să anunț că vom deschide un oficiu diplomatic aici în Chișinău în spiritul consolidării relațiilor noastre bilaterale”. 

Oficialul spaniol a mai spus Madridul este gata să preia, în caz de necesitate, 2.000 de refugiați ucraineni aflați în Moldova. De asemenea, premierul spaniol a vizitat un centru de refugiați din Chișinău

Pedro Sanchez este primul șef de guvern spaniol care a vizitat Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:5,81 m/s
Sat
15
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău